Dagens logistikkgåte

Dette er et bilde fra Nydalen T-banestasjon, som nettopp er blitt pusset opp. Som synes er det tre rulletrapper her – to av dem går opp, og en av dem går ned.

img_1935
Og her er gåten: Gitt at det gjennom en dag, stort sett, er like mange passasjerer som går på og av T-banen på enhver stasjon – hvorfor er det slik at man (ikke bare i Nydalen, men i mange T-banestasjoner rundt omkring i verden) har flere rulletrapper som går opp enn ned?

Svaret vil bli skrevet lenger ned på denne siden etterhvert  ligger i kommentarene under – mye kreativ tenking her…

6 tanker på “Dagens logistikkgåte

  1. Folk går fortere ned trapper enn opp, så dermed blir antall folk pr. sekund pr. trapp større på vei ned enn på vei opp, følgelig trenger man flere trapper som går opp for at det skal bli like mange folk pr. sekund opp som ned. q.e.d. (sett inn «i gjennomsnitt over et døgn» der det passer)

  2. Folk stiller seg tettere på vei ned enn opp?

    Om man stiller seg på trinnet nedenfor den som står foran en i køen (på vei oppover), blir man stirrende rett inn i rumpa på vedkommende. Det vil man unngå. Derfor stiller man seg 1-2 trinn nedenfor. Dermed synker kapasiteten.

    På vei ned kan man stille seg tettere, fordi da ser man bare rett over den som står foran.

  3. Passasjerer som skal ut av stasjonen ankommer samtidig (med t-banen), mens passasjerer som skal inn på stasjonen ankommer over en lengre tidsperiode og krever følgelig lavere kapasitet i rulletrappen…

Kommenter

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s