Galskapens lapskaus

Det skjer mye rart i Norge, og av og til bobler galskapen opp til overflaten. Som i går, da vi fikk vite at Riksvei 7, tungt trafikert med trailere og folk som skal på hytta hver helg, skal ledes gjennom Sokna sentrum i en «miljøgate» med fartsdumper. Alt for å redde en kafe, en bensinstasjon og en dagligvarebutikk som er i ferd med å gå under likevel.

Rustad Kafe, en tradisjonell, brun kafe med, såvidt jeg husker, en utstoppet bjørn og «dagens» med kaffe til, er hyggelig nok, men neppe bevaringsverdig ut fra arkitektoniske eller kulinariske hensyn. Den har en omsetning på ca. 12 millioner i året og 28 ansatte i 2013.

Hva koster det oss å «redde» denne kafeen? 10000 biler i døgnet må kjøre i 30km/t i stedet for 80 i ca. en kilometer, noe som gir en forsinkelse på 1 minutt og 15 sekunder pr. bil i gjennomsnitt (dette er antakelig mye mindre enn det faktiske gjennomsnittet, siden kødannelse ikke er regnet med.) Dette gir en total forsinkelse pr. døgn med ca. 208 timer. En timepris på 150,- per bil gir en daglig kostnad på 31.250,- og en årlig kostnad på 11,4 millioner kroner. Det er ikke langt unna omsetningen til Rustad Kafe, og mer enn 400.000 per arbeidsplass.

Med andre ord, neste gang du er på Rustad kafe, ta en titt på menyen, og vit at du har allerede betalt for det du ser der. Hvert år.

(Forresten – det er et sikkerhetsaspekt her også. Mon tro hva lokalbefolkningen sier når den første fotgjengeren blir overkjørt – er det liv om å gjøre å redde en kafe?)

(Her er regnearket, hvis du har lyst til å leke med tallene selv.)

(Foto: Aftenposten(Ingar Solhjell.)

1 tanke på “Galskapens lapskaus

  1. De som sokner til denne bygda, burde fått en leksjon i hvordan de egentlig kan redde tettstedet sitt: nytenkning. Det er ikke noe i veien for at driftige, lokale krefter kan skape arbeidsplasser for fremtiden ved å finne seg en nisje innenfor noe det faktisk er etterspørsel etter. Det er eksempelvis ikke noe i veien for at man kan sitte og programmere langt ute i gokk.

    I artikkelen fremgår det jo at de selv innser at de bare har utsatt det uunngåelige. Det beste er han som sier de ikke tror de kunne betjent gjelden hvis de hadde bygget opp kafeen langs en ny trasé. Med den innstillingen er man dømt til å mislykkes. Klart den veikroa kan bli vellykket hvis man evner å lage et produkt som skiller seg ut i positiv forstand. Men man må være villig til å satse og lære av de beste.

Kommenter

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s