Bøker, bøker overalt

Jeg har 28 kasser med bøker i kjelleren, to store bokhyller i stuen, stabler med bøker her og der og en hel vegg full med faglitteratur på kontoret. Totalantallet er nokså usikkert, men det er flere tusen tilsammen – fag, romaner, noe dikt, hobby, historie, og annet. en stor del er arvet, men mesteparten er kjøpt, er jeg redd.

Jeg har alltid sagt man kan ikke ha for mange bøker, og at Anne Marta Borgen med sine tusener av bøker, en lest hver dag, er min store heltinne.Jeg elsker å ha en selvbygget vegg med bøker jeg kan botanisere i når det er tid for å slappe av. Men – det er for mange av dem – hva skal man gjøre?

Jeg får meg ikke til å kaste bøker, i hvert fall ikke kvalitetsbøker. Man kan selge dem på finn.no, men det går tregt. Jeg har lagt ut Zapffes samlede og en 28-binds antologiserie fordi jeg innser at jeg kommer aldri til å få lest dem (har forsåvidt lest etpar av Zapffe, og har dubletter) og at de bare tar opp plass. Men jeg er ikke optimist tross rimelige priser i forhold til nybokmarkedet – det er ikke mange som ser på bokannonser på finn.no, tydeligvis, og det er gratis å sette dem inn. For noen år siden la jeg ut Sigrid Undsets samlede til en totalpris av kr 500 – og fikk ingen henvendelser.

Er det mulig å få gjort noe med dette – kan man organisere opp et bruktbokmarked i Norge? Eller er det slik at folk rett og slett ikke kjøper bøker lenger?

Det jeg skulle ønske meg, var en innbytteordning – at jeg kunne levere bøkene inn til destruksjon, mot å få en elektronisk kopi. Det ville jeg til og med betalt for – ikke mye pr. bok, men noe. En Amazon Kindle 2 kan ha omtrent 1500 bøker (uten illustrasjoner).

Men spørsmålet gjenstår – hva gjør man egentlig med ca. 1500 bøker for mye?

17 tanker på “Bøker, bøker overalt

 1. Folk kjøper fremdeles nye papirbøker (som aldri før i Norge, til forskjell fra de fleste andre (p)bokmarkeder). Men bruktbøker er blitt som vann. De er overalt, alle har dem og de koster ingenting.
  Vi sto overfor samme problem for et par-tre år siden, da vi måtte kvitte oss med 17 kasser. Antikvariater var ikke interessert, det var heller ikke loppemarkedene. Å selge mange hundre ulike titler på Finn er rett og slett uaktuelt. Så kom vi på ideen om å holde en bokbortgivelsesfest: kom til oss med vin og poser, og gå hjem med bøker.
  Men der kom noen venner oss i forkjøpet, og resultatet var at vi kom hjem fra fest med enda_ flere bøker. Vi fant til slutt et nettantikvariat i Tvedestrand som var villig til å ta hele stasen gratis. Så fikk bøkene våre en sjanse til et nytt liv hos noen som ville ha dem, i det minste. Alternativet var resirkuleringsdunken.

 2. Jeg har ofte forundret meg over at man klarer å selge nye bøker til 350,- mens gamle/brukte bøker ikke er verdt noe. I Lier der jeg bor har man boksalg på menighetshuset et par ganger i året. Hauger på hauger med bøker som siste dag går for 50,- per pose. Selv om man gir bort bøkene nesten gratis er 90 % av bøkene usolgt når salgshelga er over. Jeg elsker å lese – og å kjøpe bøker, og har løst bokhaugutfordringene med å innføre et lite knep: Hver gang jeg møter en leseglad venninne har jeg med en bok eller tre. Det hjelper ikke bare med å kutte ned i stabelene med bøker jeg har lest, jeg får også bøker tilbake som jeg ikke har lest. Anbefales! Apropos e-bøker tror jeg ikke generasjon z kommer til å ha mange bøker i hyllene sine.

 3. Spørsmålet er hva du vil med 1500 bøker.
  Hvis du vil ta vare på dem er det synd hvis de forblir liggende i 28 esker i kjelleren. Da bør du heller lage flere hjemmesnekrede bokhyller og ha dem fremme. Det er vakkert, det er inspirerende og det er ikke minst tidkrevende å tørke støv av.
  Hvis alternativet er å la dem ligge i sine 28 esker i kjelleren, ville jeg heller donert dem vekk til et godt formål.

 4. Før i tiden var det i hvert fall i Stavangerområdet flere bruktbutikker som kjøpte brukte bøker og tegneserier, og der du kunne enten få «tilgodelapp» i bruktbua, eller noe mindre i rene penger.
  Vet ikke om disse eksisterer fremdeles.

 5. Har du noe inntrykk av hvor vellykket Amazon.coms bruktmarked er? Ettersom jeg bor i Norge og markedet stort sett er i USA, virker det dyrt (og tungvindt?) med post og frakt, men for innbyggere i USA skulle man tro det var enkelt å legge bøkene sine ut for salg via Amazons løsning? Kjenner du til om dette er en suksess for Amazon?

 6. Ja, har inntrykk av at dette er lettere i USA, med Amazon. Vet ikke om det er så mange privatpersoner som selger via Amazon, men siden omtrent alle brukthandler er koblet opp, er de kanskje mer interesserte i å kjøpe bøker også, enn de ville vært om markedet bare var det lokale området. Leste til og med en interessant artikkel om en fyr som dro rundt på boksalg (loppemarked etc) med en scanner som var koblet direkte til Amazon og med engang fortalte ham gjeldende bruktpris for hver bok – så kjøpte han bare de han kunne få en profitt for.
  Ideen om å «bytte inn» pbøker med ebøker er genial. Jeg syntes også det er flott med masse bøker i stua, men når jeg om et par år blir ferdig med studiene i Canada og skal reise videre (hvor det nå enn blir), er jeg ikke særlig interessert i å betale tusenvis av kroner på å frakte bøker over kontinentene. Men vil gjerne ha inneholdet – jeg har jo betalt for det.
  Var det ikke et firma som sendte deg MP3er for CDer du sendte inn – men greia var at de kun scannet det første eksemplaret av et gitt album, alle andre kunder fikk scan fra den første CDen som lå i databasen. Men å rippe CDer er jo noe ganske mye enklere enn å scanne bøker.

 7. Johan og Martin: Dere har så rett, så rett. Og en dag skal jeg bli slank, rik og intelligent….
  Aslak: ca 40% av Amazons salg er fra «associates», men såvidt jeg vet publiserer de ikke noe om hvordan dette fordeler seg i bokmarkedet. Her er en som påstår å få det til: http://www.business-opportunities.biz/2010/01/21/can-you-make-5000month-selling-used-books-on-amazon/
  Stian: Jepp, jeg hadde kost meg med muligheten til å lese bøkene uten å fylle opp kjeller og vegger. Og jeg hadde betalt for det! Dessverre er ikke norske forleggere i nærheten av å forstå hva de går glipp av her.

 8. Renovasjonsselskapet her driver også bruktbutikk, som tok i mot mitt overskudd av bøker gratis for forsøk på videresalg. Grei løsning.
  Ville ellers gjerne vekslet inn i ebøker. I det minste kunne vel Amazon akseptert innbytte av bøker kjøpt der, mot nedlasting til Kindle…
  Lykke til! 🙂

 9. Bøker er vanskelige å kaste. En av de største fordelen med elektronisk lesning er at man slipper å kaste. Om man ønsker sine papirbøker omgjort til bits så kan http://www.blueleaf-book-scanning.com/ være et alternativ. Porto gjør likevel at man må tenke seg litt om. Selv prøver jeg å være litt kynisk og samler minst mulig. Papirbøker jeg leste og likte pøver jeg å sirkulere videre mens jeg husker hvorfor. Bøker jeg ikke likte eller ikke leste pøver jeg å kaste. Hvorfor prakke på andre det jeg ikke likte selv. Bøker har blitt billig og tilgjengelig og det er nok av dem.

 10. Fikk gitt bort to kasser idag (to leksika med pene rygger i svart lær og gullskrift) til en kar som hadde kjøpt leiligheter med bokhyller og trengte noe å fylle dem med…..

 11. Svaret er opplagt, Espen! (Og nærmere enn du tror.)
  Har du spurt datteren din? Hun ville kunne fortelle om læreren som hver uke kåret en av sine elever til «ukas streber» (for ditt vedkommende ikke elev men student).
  Ta med deg en 3 – 4 bøker til hver forelesning og seminar. Hver gang en student stiller et godt spørsmål så belønner du med en liten påskjønnelse!
  Tro meg – it works!
  Ingar

 12. Før hadde Tanum bokhandel bruktbøker, men de sier nå at Finn har overtatt det markedet. Amazon klarer også å omsette bruktbøker, og jeg har inntrykk av at mange loppemarkeder og biblioteker er glade for å få kurante bruktbøker.
  Likevel må jeg si at jeg sliter med det samme problemet. Det vil bli litt av en jobb å omsette antikvariske bokverk, leksika og andre bøker som fyller bokhyller og boder.

Det er stengt for kommentarer.