Teknologi og risiko

Per Anders Madsen skriver i kommentaren «Forrådt av teknologien» om hvordan ulykker på fly er svært sjeldne. Men de skjer, slik som nå har skjedd med Air France 447.

Jeg aner selvsagt ikke hva som har skjedd, men hvis vi ser bort fra sabotasje heller jeg til en eller annen kompleks forklaring med mange sammenfallende faktorer. Flysikkerheten er nå så god at det er bare de svært kompliserte og sjeldent forekommende sammentreff igjen – det meste annet er tatt hånd om, i hvert fall hvis reglene følges (noe som ikke skjedde i Milano, for eksempel).

Her har jeg en glimrende artikkel å anbefale: William Langewiesches The Lessons of ValuJet 592, som viser hvordan tre-fire uheldige sammenfallende omstendigheter kan skape en katastrofe. Tre feil gjort samtidig – og hvis man bare prøver nok ganger, så vil dette skje nærmest automatisk, hva Charles Perrow kaller Normal Accidents.

Nå kan jeg nok statistikk til ikke å bekymre meg – den farligste delen av en flyreise er uten tvil bilturen til flyplassen. Men illusjonen om kontroll gjør at vi er mer nervøse i et fly enn en bil. Statistikk fungerer dessverre ikke mot følelser, selv om den burde gjøre det.

1 tanke på “Teknologi og risiko

  1. Supplerende referanser: James Reasons forskning, bla. hans «Swiss cheese model of system accidents» (http://www.bmj.com/cgi/content/full/320/7237/768), den utmerkede bokserien Air Disasters Vol 1-4 av Macarthur Job (her vises det gang på gang at det er kombinasjonen av uheldige årsaker som er skyld i det meste), samt Peter Ladkins «Why-Because»-gruppe ved universitetet i Bielefeld som har detaljerte analyser av flere flyulykker (http://www.rvs.uni-bielefeld.de/research/WBA/).

Det er stengt for kommentarer.