Fallskjermjegere, okkupasjonstropper – og blåruss

(I forbindelse med John Markus Lerviks avgang fra FAST, gjengir jeg en artikkel her som jeg skrev for 6 år siden, om faser i firmaers utvikling og hva slags ledere som trengs.)

Skal det bli noen markedsandeler for norske teknologifirma i et marked som forlengs er globalisert, må vi ha skikkelige blåruss.

Espen Andersen, trykket i CIO/Business Standard, november 2003

En av mine favorittbøker er Robert X. Cringelys Accidental Empires, en sprudlende, anekdotisk og innsiktsfull historie om hvordan PC-bransjen ble etablert, fra Apple via IBM til Bill Gates. Bare undertittelen er i seg selv verdt prisen: How the boys of Silicon Valley make their millions, battle foreign competition, and still can’t get a date.

Boken ble skrevet i 1992, men historien om hvordan PC-bransjen oppsto er på ingen måte ferdigskrevet – og det er forbausende i hvilken grad man gjentar feil som andre firma har gjort tidligere. Blant annet mener Cringely at 19 av 20 nye firma går over ende. Han mener det er tre årsaker til dette: Dumhet (man starter noe som ikke har sjanse til å selge fordi ingen vil ha det), uflaks (for eksempel at all finansiering tørker inn på grunn av en økonomisk nedtur, ikke ukjent for en del gründere for tiden) og grådighet (at man ønsker å vokse for fort, i stedet for å vokse jevnt og trutt.)

Cringelys mest innsiktsfulle observasjon, etter min mening, er om fasene i et firmas utvikling – og hva slags folk man har bruk for i hver fase. Han bruker en militær metafor – og sammenligner de som starter et firma med en ny teknologi med fallskjermjegere. Fallskjermjegernes oppgave i krig er ikke å vinne territorium eller engang å engasjere fienden, men å muliggjøre et angrep ved å ligge langt fremme, foran fronten, og forberede fremtiden. I teknologisammenheng finner man disse folkene dypt inne i teknologiutviklingen, enormt dyktige og produktive, selvstendige, klarer seg med lite og har fokus på teknologien for dens egen del. De oppfører seg gjerne litt sært og har svært liten tålmodighet med folk som ikke tenker som dem selv.

I fase to, når målet er i sikte og territorium skal vinnes, trenger man stormtropper – soldater som angriper fienden og vinner territorium. Disse folkene er, i teknologisammenheng, raske i oppfattelsen og opptatt av markedsandeler og egen inntjening – de løser de fleste problemer med innbitt pågangsmot og kjappe avgjørelser. I Norge kaller vi dem blåruss, og det er ikke noen hedersbetegnelse.

I tredje fase, når territoriet er vunnet og ting har roet seg, kommer okkupasjonsstyrkene – som oppfører seg mer som politifolk enn soldater. I denne fasen etableres rutiner og regler, man får orden på målesystemer og fraterniserer med sivilbefolkningen, og begynner å betrakte seg selv som en mer stasjonær og permanent del av landskapet. Disse folkene tenderer til å betrakte fallskjermsoldatene med undring og stormtroppene med forakt.

Cringely påpeker at mange problemer i teknologiske firma kommer fordi man har feil type ledere til feil tid – man lar fallskjermjegerne holde på for lenge, og ender opp med glitrende teknologi mens markedsandelen er null.  Eller man sender inn okkupasjonsstyrkene for tidlig og mister slagkraft og initiativ.

Her i Norge har vi en hel del fallskjermjegere, og massevis av okkupasjonstropper – men vi mangler folk som kan storme frem og vinne territorium. Stormtroppene trenger en retning å gå i og ikke for mange regler å forholde seg til. Fallskjermjegerne trenger å slippe taket i teknologien og gjøre den brukelig i stedet for avansert. Okkupasjonstroppene må holdes tilbake inntil det er noe å okkupere.

Skal det bli noen markedsandeler for norske teknologifirma i et marked som for lengst er globalisert, må vi ha noen som kan gå ut og slåss for det. Så slipp blårussen til – og vær sikker på at det er skikkelige blåruss, ikke teknologer med nyinnkjøpt dress eller byråkrater med sort pologenser og altfor avanserte personalsystemer. I den kritiske fasen fra prototype til lagerstyringssystem trenger man folk som tåler usikkerhet og har dollartegn i øynene – og som faktisk blir respektert for det de er.

Stormende blåruss.