Tienanmen stadig tabu

Tienanmen-plassen er fremdeles et meget vanskelig emne for kinesiske myndigheter. Jeg så på en reportasje om Beijing-olympiaden på BBC World. Reportasjen var meget kritisk til mye – blant annet om diskriminering av funksjonshemmede og bruk av veksthormoner, som ser ut til å være det nye dopingmiddelet (blant alle nasjoner, selvfølgelig). Det var intervjuer med opposisjonsgrupper fra inn- og utland om mange ting – og altså sendt på fjernsyn. Reporteren sa at ytringsfrihet er mangelvare i Kina, og at man f.eks. ikke kunne gå inn på bbc.com fra Kina. Jeg forsøkte fra hotellrommet, og det gikk fint – men generelt er webovervåkning tilsynelatende litt tilfeldig.

Derimot skjedde noe interessant da reporteren sto på Tienanmen-plassen og sa noe som at "This is the Tienanmen Square, the scene of brutal …" og så ble bildet svart. Det ble borte i ca. 2 minutter, og kom tilbake med et intervu med Mia Farrow, som snakket om hvordan man kan bruke de olympiske leker til å presse kinesiske myndigheter på menneskerettigheter.

Tilfeldigheter? I think not. Dette er kabel-TV, og jeg har ikke sett en eneste teknisk glipp på noen annen kanal.

Men det virker uhyre primitivt – er det virkelig noen som tror at dette i lengden kan hjelpe? Eller er det bare dyre hotell som får CNN?

3 tanker på “Tienanmen stadig tabu

 1. Stian,
  parabolantenner finner du på taket til selv de fattigste landsbyer. CNN er ukjent, ikke pga forbud, men fordi engelskkunnskapene til 99% ikke strekker til for å få utbytte av kanalen.
  Alminnelig nasjonalisme er filter nok til at kinesere er like skeptisk til utenlandske nyheter som de er skeptisk til Xinhua-propagandaen på statskanalene CCTV.
  Kinesere som misliker kommunistpartiet gjør det pga. korrupsjon, maktmisbruk og ekspropriering, ikke pga kjennskap til massakeren i 1989.

 2. Hva som er lov, og hva som skjer i praksis er ofte ikke det samme. Her er en artikel fra Xinhua som referer til ulovlige satelitt antenner som selges i Kina. Jeg bodde i Kina i et og et halvt aar, og ingen av de jeg kjente hadde tilgang til noen utenlandske kanaler (bortsett fra en venninne som lastet ned Sex and the City paa bittorrent), men a) jeg har sett mange satelittantenner i veldig grisgrendte stroek, der de ikke kan faa inn CCTV paa annen maate (ikke mange som kan engelsk der som er interessert i noe annet, kanskje maksimum Phoenix TV fra HK), b) dette er sikkert forskjellig blant mer velstaende og utdannede mennesker.
  Men ja, engelsk er det stoerste problemet. Det var utrolig sjelden jeg stoette paa en side jeg ikke kunne faa tilgang til da jeg bodde i Kina, og man kan lese om det meste i verden, men studenter paa universitet der jeg undervise _visste_ ikke engang at internettkafen på universitet var begrenset til kinesiske websider (no biggie, det var en haug store billige internettkafeer med all the web utenfor campus) – de hadde aldri engang prøvd å gå til en utenlandsk side.
  Stian

Det er stengt for kommentarer.