Ny tablet-PC

IBM X61 TabletDermed har jeg endelig fått byttet ut min trofaste Toshiba Tablet 3500 (som er minst 5 år gammel, om ikke enda eldre) og er nå igang med en Lenovo Thinkpad X61 Tablet som min nye bærbare. Valget sto mellom den og en MacBook Pro, men siden IT-avdelingen på BI var så elskverdig å la meg teste ut en på vegne av mine kolleger slapp jeg jo å ta den beslutningen på en stund.

Hva man kan si om denne boksen så langt, da?

 • den er en smule raskere enn Toshiba’en, ja, men 5 år er jo lenge, da. Stor disk (100Gb) og kjapp prosessor, støtter inntil 2048 x etellerannet ekstern skjerm. Nå er det slutt på å ikke kunne kjøre store videoer i forelesninger eller rote rundt med store presentasjoner. Det er også nok hestekrefter og bra nok skjerm til at man kan konvertere alle sine papirkopier til PDF og skrive notater i margen ved hjelp av Adobe Acrobat. Glimrende!
 • skjermen er glimrende (14xx x etellerannet oppløsning), men det er fortsatt en 12.1-tommer og det blir litt smått. Det hjelper at det finnes en hurtigzoom-knapp på tastaturet.
 • Tablet-funksjonen føles som å skrive på papir, pennen føles som en ordentlig penn.
 • Tastaturet (og forsåvidt hele PC-en) er litt for smalt til å være godt å skrive på. Det er bare 2 cm forskjell i bredden i forhold til Toshiba’en, men forskjellen er betydelig hva gjelder ergonomi. Dette er en PC som krever dockingstasjon(er) hvis man skal ha den som eneste maskin. Det at Fn-tasten (som man holder nede for en hel masse spesialfunksjoner) sitter nederst i venstre hjørne av tastaturet – den plassen er, som jo alle vet, forbeholdt Ctrl-tasten. (Tastatur er mye snakk om vane, men akkurat denne Fn-plasseringen tror jeg Lenovo er alene om, og den tilfører ingenting.)
 • Trackpoint – den lille røde knappen midt i tastaturet – er nydelig, og skulle vært standard på alle bærbare og, for den saks skyld, på alle vanlige tastaturer også.
 • Integrasjon mellom tablet-skjerm og software ser ut til å være god, man har lært av mange tidligere feil. Bra funksjonalitet selv med bare Tablet-funksjon (tastaturet dekket til).
 • En kollega i statene hadde en X61 allerede i sommer, og klaget da over at den ble svært varm og at batteriet ikke varte lenge. Vi får se om dette var noe som skjedde med tidlige produksjonsnumre – den jeg har blir ikke spesielt varm i alle fall. Jeg kommer tilbake til batteritiden etterhvert.
 • Boksen virker solid, men det er vel noe jeg må finne ut i praksis. Vi får se etter noen turer til Kina og USA i løpet av våren.

Så langt: Dette virker som en utmerket maskin for folk som lever av å skrive og forelese, i hvert fall om man skal ha Tablet-funksjonalitet (og det skal jeg ha.) Jeg kommer sikkert til å bli svært fornøyd (i hvert fall hvis Lenovo holder på den kvaliteten IBMs Thinkpads var kjent for).

Men den hadde vært enda bedre om den hadde vært litt grunnere og litt bredere. Og så er den er jo ikke særlig sexy, da. Om det nå er viktig…..

6 tanker på “Ny tablet-PC

 1. Fn-tasten har jeg vendt meg til, men escape over F1?? Jeg får opp diverse hjelpesystemer hele tiden.. :/

 2. Kommer du til å legge ut flere erfaringer etter lenger tids bruk også? Jeg var også litt interessert i en tablet, men valgte den bort tidlig i prosessen pga størrelsen. Jeg kunne godt tenke meg at «noen» lagde en T-serie tablet for å få større skjerm…
  PS: Du kan få eksternt tastatur med «nipple» og ThinkVantage-taster, om enn i «travel-utgave». Søk opp part nummer 31P9497 hos Lenovo.

 3. Jeg kommer til å legge ut mer etterhvert, ja. Tar gjerne innspill. Det tastaturet ser faktisk svært interessant ut, jeg skal til USA og Kina i neste måned og skrive en masse, men prisen er høy og «reisbarheten» ser ikke ut til å være særlig stor. Spørs om jeg ikke ender opp med å ta med mitt über-nerdete Das Keyboard (http://www.espen.com/archives/2005/10/herr_keyboard_a.html) i stedet…..

 4. Var det versjonen med eget numerisk tastatur du så? Det finnes en versjon uten dette, og stort mindre vil du ikke ha et tastatur du skal skrive mye på.
  Det jeg fant laaangt nede på en Lenovo-side i går hadde samme bredde som et laptop-tastatur, og omtrent samme dybde som en ThinkPad T-Series. Skal du ha noe som er vesentlig mer reisbart enn det så kan du vurdere et Happy Hacking Keyboard Lite 2, men det mangler «nipple».

 5. Jeg glemte en ting… Det Travel-tastaturet jeg så på hadde en pris på 747,-, noe som ikke er avskrekkende hvis du sammenligner med prisen på et godt 102-tasters tastatur og en god mus.

 6. Vel, greit nok, men hvis man først skal ha med seg en koffert man må sjekke inn, kan man you slenge nedi et full-size (som jeg allerede har) med en gang. Forskjellen er allikevel ikke så stor.

Det er stengt for kommentarer.