The ministry of knowledge

The Minster of KnowledgeJeg har alltid syntes at tittelen "kunnskapsminister" har noe Orwelliansk over seg. Praktisk sett er forskjellen på en kunnskapsminister og det stillingen tidligere het, Forsknings- og undervisningsminister, at kunnskapsministeren også har ansvaret for barnehagene. Forskning + undervisning er altså ikke kunnskap uten at vi legger til lek og morro, noe som gjør at vi også kan fortsette med lek og morro en god stund inn i skolen.

En interessant detalj er at kunnskapsministeren har beholdt tittelen ”Forsknings- og undervisningsminister” på engelsk. Det samme har departementet, som er Kunnskapsdepartement på norsk og Ministry of Education and Research på engelsk.

Personlig er jeg glad for dette. Jeg fortalte nemlig noen indiske kolleger over lunsj da jeg var der for noen måneder siden at i Norge hadde vi en kunnskapsminister, noe som frembrakte livlig munterhet. Det er jo hyggelig å kunne spre litt glede der ute i verden, men kanskje er ikke Orwellianske titler noe Norge bør bli kjent for. I så måte er det betryggende at ministeren holder seg til forskning og utdanning i utenlandske øyne.

Men hvorfor er det slik? Min personlige teori er at Jonas Gahr Støre har hatt en finger med i spillet. Han forvalter Norges ansikt utad og er dessuten troendes til både å kunne engelsk og å ha lest Orwell. Dermed har han antakelig forstått at "Ministry of Knowledge" er en av de frasene som høres mer tåpelig ut på engelsk enn på norsk. Vanligvis er det jo omvendt, noe en uendelig rekke poptekster bevitner.

Men…

..nå er det jo slik at Norge skal bli en kunnskapsnasjon. Det kan vi ikke bli uten at andre nasjoner omtaler oss som det. Siden vi ikke har noen strategi for å få andre nasjoner til å se på oss som en kunnskapsnasjon, la meg være den første til å foreslå at vi endrer Kunnskapsdepartementets engelske navn til "Ministry of Knowledge". Meg bekjent har ingen andre land i verden (bortsett muligens Egypt, på 30-tallet) hatt et departement med det navnet. Dermed kan jo Norge bli kjent, kanskje til og med som "kunnskapsnasjon".

Riktignok med ironiske gåseøyne rundt, men likevel? Billig er det også, nå i disse hvileskjærstider….

Oppdatering 22. juni: En versjon av dette innlegget i min spalte på e24.no.