Flere India-inntrykk

Vi fortsetter:

  • IBM har nå 50.000 ansatte i India (opp fra 25.000 for to år siden) og har de siste tre årene investert $2 milliarder i India. Frem til 2009 skal de bruke $4 milliarder mer.
  • Indias fremste politiske og økonomiske skribent, Gurcharan Das, har en utmerket blogg og har skrevet en aldeles utmerket bok, India Unbound, som jeg har begynt på og som ser ut til å være en glimrende fremstilling av Indias økonomiske historie fra 1947 til i dag. Han var sjef for Procter & Gamble i India og også for store deler av resten av verden da han trakk seg tilbake som 50-åring for å skrive. Snakk om å ha autoritet…
  • Det selges 6,5 millioner PCer i India i året.
  • Studenter her er som studenter i Kina, Littauen, USA og Norge. Noen fleiper, noe er overseriøse, alle de sosiale mekanismene man har blitt vant til virker. Men de er godt forberedt.
  • Jeg går meg litt vill i valutaen her. 1 Rp (rupee) er 14.1 øre, og det er greit nok. Men 100.000 rupee kalles 1 lakh og er ca. 1.400 kroner. 1 million Rp kalles ikke noe spesielt, men 10 millioner Rp. kalles 1 Crore (ca. 1,4 mNOK). Så IBM skal altså investere 17.414 Crore de neste to årene. (Dette skyldes det indiske tallsystem, som grupperer nuller to og to i stedet for tre og tre som vi gjør.)
  • Hyderabad har en kunstig innsjø med en Buddhastatue på en liten øy i midten. Innsjøen er livsfarlig å bade i på grunn av forurensing og Buddhismen forsvant fra dette området på 1200-tallet, men den er flott å se på.
  • Indisk trafikk er akkurat like pulsdrivende å være i som å se fra oven. Reglene er ganske enkle: Blås i filer, blinklys og slå inn sidespeilene. Se kun fremover, og stol på at folk tuter hvis de ikke vil slippe deg inn. Tut hvis du skal forbi. Se opp for vannbøfler, kameler og trebarnsfamilier på motorsykkel. I følge en indisk kollega med mange år i USA er det egentlig ganske avslappende – ting flyter nokså greit, inntil det blir en kollisjon, hvorpå omkringstående tilskuere banker opp sjåføren (det er derfor det ikke er lurt å kjøre selv).
  • På indiske restauranter kommer kelneren rundt bordet og serverer en liten smakebit av alle forrettene som er bestilt til alle som vil ha. Det blir mye spennende mat på den måten.