IT i stikkontakten

Harry himself(Kommentar i PC World Norge nummer 7/2006, her representert ved bladets virtuelle medarbeider Harry Hurt….)

Når får vi IT i stikkontakten?
Espen Andersen, mai 2006

Hvis programvare blir mer tilgjengelig nå, spøker det vel for IT-avdelingen?

Jeg har hatt egen webside siden 1994, stort sett med samme leverandør, men nå var det tid for et bytte. Og gjett hva jeg fant: En leverandør som ga meg 10Gb lagringsplass (som øker med 180MB i måneden), 1 terabyte kommunikasjon i måneden, streaming og bloggtjenester, SQL, online og POP e-post, så mange domenenavn jeg vil, og 600 epostadresser.

Alt dette for ca. 50 kroner i måneden.

Og det slo meg: Med denslags infrastruktur kan jeg faktisk drive nettjenester for et (i hvert fall i norsk sammenheng) nokså stort firma.

Men det er jo klart – man trenger jo ikke bare en webside og muligheten for at ansatte kan kommunisere. Man må jo kunne selge også, ta betalt og transportere varer.

Det er, om mulig, enda enklere: Man kan opprette en ”nettbutikk” på auksjonsstedet eBay, hvor man kan avertere sine varer, ha kunderegister og ta imot ordre. De har tett integrasjon med PayPal, som lar folk betale og motta betaling over Internett direkte, linket til sitt kredittkort. Og man kan integrere hele greia med verdens nest største transportfirma UPS, som får beskjed om en ordre så fort den er effektuert og kommer og henter den, med alle detaljer rett fra eBay (og som dessuten håndterer reklamasjoner og returer). Et avansert kunderelasjonssystem finnes foreløpig ikke direkte, men det kan man kjøpe levert via en web-server for noen dollar i måneden fra Salesforce.com. En wiki fra pbwiki.com for samarbeid, en komplett kontorpakke (tekst, regneark og presentasjon i Microsoft-format) fra thinkfree.com, og dermed skulle alt være klart.

I USA, naturligvis. Man må ikke glemme at man bor i Norge, må vite, med norske regnskapsregler, Posten, butikker som stenger på søndager og Bankenes Betalingssentral.

Jeg vet ikke om noe firma i Norge som får alle sine systemer levert over nettet (her regner jeg ikke med folk som kjører Citrix og lignende) men trenden er nokså klar: Det er nå mulig å sette sammen nokså komplette, om enn enkle, løsninger rett fra nettet. De er billige og forbausende bra, fjerner hodepiner som oppdateringer, virus og behov for kraftige datamaskiner (siden det meste kjøres i en browser, muligens med endel AJAX i front). De introduserer endel andre hodepiner, som opplæring, oppetid og leverandøravhengighet, for ikke å snakke om en viss nervøsitet over spørsmålet om hvor ens dokumenter og kundedata egentlig befinner seg. Men dette er løsbart nå og blir mer løsbart over tid.

Med andre ord – det er grunn til å tro at mye mer funksjonalitet enn før vil bli levert rett inn via Internett. Men – hva betyr dette for IT-avdelingen? Blir den borte?

Det kan være fristende å se historisk på det: Da elektrisiteten kom, ble den tatt i bruk av kraftkrevende bedrifter – man kan faktisk si at Norges aluminiumseksport egentlig er eksport av elektrisk energi, siden vi må importere råstoffene til produksjonen – og etterhvert av andre bedrifter og husholdninger. I den tidlige fasen var det vanlig at man hadde egne eksperter på strøm – enkelte amerikanske bedrifter hadde visstnok til og med en Vice President of Electricity. Etterhvert som teknologien ble bedre og strøm kunne defineres med enkle parametre som strømstyrke, spenning og frekvens, ble den levert gjennom et standard grensensnitt (stikkontakt i veggen) og vedlikehold og utvidelser ble for langt de fleste bedrifters vedkommende satt bort til spesialistfirma. De største forbrukerne, aluminiumsverkene, f.eks., regner jeg med fremdeles har egen ekspertise.

Blir dette skjebnen til IT-avdelingene også?

På lengre sikt tror jeg svaret er ja. På kort sikt kommer alt som er annerledes (fordi bedriften trenger noe mer enn standard) og alt som er dynamisk (det vil si fremtidstenkning heller enn vedlikehold) til fortsatt å gjøres internt. For IT-sjefen bør utfordringen være klar: Siden brukerne nå kan skaffe seg det de trenger over nettet, bør man snarest bli god – bedre enn den voksende konkurranse – til alt som er spesielt for sin egen bedrift. Samt til å gjøre de spesielle tingene standardisert så fort som mulig.

Etterspørselen etter en ekspert er drevet av at teknologien ikke er god nok. Når teknologien blir god nok, bør eksperten bli god i det teknologien produserer – kunderelasjonsutvikling, produktutvikling eller prosessforbedring – i stedet for teknologien i seg selv.

Og for ordens skyld – denne lille epistel er skrevet med ThinkFree. Registrering og installasjon tok 5 minutter.

Lykke til med standardiseringen!

3 tanker på “IT i stikkontakten

 1. «Jeg vet ikke om noe firma i Norge som får alle sine systemer levert over nettet»
  Tja, hvis man ser bort i fra Microsoft Office så kan jeg gi deg noen eksempler 🙂
  Ellers så er jeg selvsagt helt enig med det du skriver.
  Espen Antonsen
  24SevenOffice

 2. Touché – jeg glemte 24SevenOffice. Men likevel, tror dere trygt kan karakteriseres som noe som har fremtiden foran seg.

 3. Jeg er helt enig med deg Espen. Web2.0 eller social software og weboffice er lavterskelløsninger for selskaper som trenger verktøy innen områder der de ikke har dekning fra før, som for eksempel samarbeidsteknologi. Det er også supert for organisasjoner med liten økonomisk evne, som skoler, frivillige organisasjoner, vennegrupper etc.
  Google bygger seg jo opp på dette området også, blant annet gjennom kjøpet av Writely (http://www.writely.com).
  Bra artikkel!
  Hilsen fra
  -arne

Det er stengt for kommentarer.