Verdensbiblioteket

Kevin Kelly har en glimrende artikkel om verdensbiblioteket i New York Magazine, hvor han beskriver hvordan, innen overskuelig fremtid, all verdens informasjon bokstavlig talt blir tilgjengelig i et format man kan bære med seg i lommen:

From the days of Sumerian clay tablets till now, humans have "published" at least 32 million books, 750 million articles and essays, 25 million songs, 500 million images, 500,000 movies, 3 million videos, TV shows and short films and 100 billion public Web pages. All this material is currently contained in all the libraries and archives of the world. When fully digitized, the whole lot could be compressed (at current technological rates) onto 50 petabyte hard disks. Today you need a building about the size of a small-town library to house 50 petabytes. With tomorrow’s technology, it will all fit onto your iPod.

Han viser til vanskelighetene med å skanne bøker – primært at de har sider som må snus – men at dette endrer seg, primært fordi dette er en jobb som lett lar set outsource til land med lavere lønnskostnader. Og dette vil være en kjempesjanse for alle de land i verden hvor bøker er dyrt og vanskelig å få tak i.

Det virkelig interessante, naturligvis, er ikke at vi erstatter papirbøker med elektroniske filer, men hva vi kan gjøre med informasjonen når den er gjort elektronisk. Vi kan lage lenker, legge på kommentarer, analysere elektronisk, og så videre.  Bøker kan gjøres flytende – man kan brekke dem opp i enkeltdeler og sette sammen nye konstellasjoner, omtrent som folk lager seg sine egne playists på iPod.

Kelly viser hvordan moderne copyright har blitt et skalkeskjul for å beskytte en gammeldags forretningsmodell, og viser til at vi nå har et moralsk imperativ for å skanne inn bøker – nemlig for å bevare og gjøre tilgjengelig den store andelen av alle utgivelser hvor det ikke lenger er mulig å finne den som har copyright.  Google har gjort dette – bare for å bli saksøkt av forleggere av årsaker som er vanskelige å forstå (mange av disse forleggerne har ikke noe imot at Google skanner og gjør søkbare de bøkene de fortsatt har for salg, siden dette øker salget.) Kelly påpeker hvordan den formue som nå er bygget opp av forleggere på papirmodellen nå blir brukt til å beskytte den gammeldagse modellen i stedet for å gå inn i den nye. Og avslutter med:

But a new regime of digital technology has now disrupted all business models based on mass-produced copies, including individual livelihoods of artists. The contours of the electronic economy are still emerging, but while they do, the wealth derived from the old business model is being spent to try to protect that old model, through legislation and enforcement. Laws based on the mass-produced copy artifact are being taken to the extreme, while desperate measures to outlaw new technologies in the marketplace "for our protection" are introduced in misguided righteousness. (This is to be expected. The fact is, entire industries and the fortunes of those working in them are threatened with demise. Newspapers and magazines, Hollywood, record labels, broadcasters and many hard-working and wonderful creative people in those fields have to change the model of how they earn money. Not all will make it.)

Denne artikkelen – og han får lov til å skrive fulle setninger, den er på 38000 tegn – burde være pensum for alle som har med medier, bibliotek og teknologi å gjøre. Vi står overfor fantastiske muligheter til å spre kunnskap og informasjon over hele verden, men må først bygge ned de apparatene som gjorde skapningen av denne informasjonen mulig.

Jeg gleder meg, dette skal bli morsomt og spennende.

1 tanke på “Verdensbiblioteket

  1. Alltid mange gode tips paa bloggen din, fint aa lese denne artikkelen, den liknar litt paa denne artikkelen i NYT: «Knowledge-based wealth, they argue, is revolutionary not just because it gets more output from fewer inputs. Unlike such physical resources as oil, knowledge can be shared by an infinite number of people, and its value and benefits are generally increased by wider circulation.»
    http://www.nytimes.com/2006/05/14/books/review/14gillespie.html

Det er stengt for kommentarer.