Dagbladets spåkoner

Anders Bratholms enkle men briljante slakt av Dagbladet, som tjener penger ikke bare på sex-annonser (som det i alle fall finnes et meget tynt forsvar for, ut fra et frisinnssynspunkt) men også på "kvalitetskontrollerte spåtjenester", har så langt vært møtt med en øredøvende stillhet fra Dagbladets side. Det skal bli spennende å se om det blir noen reaksjon, men antakelig kommer det ingenting, siden Dagbladet har lang erfaring i å skrive en ting i sine kulturelle og politiske artikler, og noe helt annet på forsiden og i sine annonsepolicies. Det faktum at de ikke bare tillater spåmenn, men også svindlere (Anders Bratholm finner at prisene er mye høyere enn oppgitt i annonsene) å bruke Dagbladet som markedsplass, gjør at redaksjonen kanskje må gripe fatt i sin schizofreni og gjøre et eller annet, som for eksempel å kutte ut annonser fra tjenester som først og fremst utnytter de svake, de usikre, de som ikke vet bedre. Nettopp de menneskene avisen så varmt og ofte taler for i sine nyhetssider.

I alle fall, takk til Anders Bratholm for en effektiv påpeking av ikke bare Dagbladets, men hele avisbransjens dobbeltmoral og unnfallenhet når det gjelder å kritisere sine egne. Når får vi en artikkelserie i en kjent norsk avis om Se og Hørs sannhetsgehalt og sjekkjournalisme?

Mens jeg er igang, og som Bratholm påpeker, hva med de mer proffe svindelfirmaene, som Alternativt Nettverk? Her selger man en masse humbug, som homøopati, "vibrapati", stener og krystaller og andre svindelprodukter. Dette pakkes inn i en ramme med passe doser miljøbevissthet ("økologiske juletrær") og tilbys til et subset av befolkningen som er ute av stand til å tenke kritisk og er sulteforet på mening med livet.

Jeg har sett svake personer med dårlig økonomi kaste bort pengene sine på krystaller og magnetsåler – hvor er offentlige kvalitetskontrollinstanser når man virkelig trenger dem? Hvordan klarte vi å få til et så totalt sammenbrudd i basal naturvitenskaplig opplæring? Når skal vi få like strenge krav til bevisføring for virkning for homøopater og krystaller og magneter og urtehumbug som vi har for vanlige medisiner? Når skal det gå opp for folk at svaret på utsagnet "du kan ikke bevise at dette ikke kan virke" er at det er den som hevder virkningen, som skal bevise den?

Arrgh. Jeg trenger tydeligvis mer kaffe… 

Oppdatering: En liten økonomisk beregning: I følge Dagbladets priskalkulator koster en helside rubrikkannonser kr 83.220. Sex- og spåkoneannonsene tar to hele sider, la oss si 80000 kr. brutto pr. side x 2 sider x ca. 350 utgivelser, og du har 56 millioner kroner. Dette tilsvarer omtrent driftsresultatet for 3/4 av 2004. Integritet eller overskudd, med andre ord.

8 tanker på “Dagbladets spåkoner

 1. Meget god og nødvendig (dessverre!) kronikk. Dette er et klassisk eksempel på en kamp som må føres kontinuerlig, bl.a. ford folk ofte mangler evnen til å trekke enkle logiske slutninger. Jamfør samtalen jeg hadde med et (presumptivt oppegående) menneske for noen uker siden. Vi var kommet i prat om spåkoner, og vedkommende snakket om et arrangement hvor en spåkone plutselig måtte melde avbud.
  «Det var jo ironisk,» kommenterte jeg.
  Vedkommende så uforstående på meg.
  «At avbudet kom overraskende,» forklarte jeg. «Spåkona burde jo ha sett det komme, i det minste.»
  Jeg kunne bokstavelig talt se lyset gå opp for vedkommende. Jeg grep anledningen til å minne om den totale mangelen på spåkoner blant lotto- og tippevinnere, nasjonalt og internasjonalt. For ikke å snakke om den totale mangelen på varsler fra spåkoner i forkant av 911. Så spørs det om budskapet blir sittende, da…

 2. Etter det jeg kan huske tok Dagbladet et oppgjør med sexannonsene for noen år siden, og den daværende redaktøren gikk offentlig ut og sa at fra nå av var det slutt på sexannonser. Jeg tror ikke spåkoneannonsene ble nevnt i den sammenheng.
  På ett eller annet tidspunkt har denne politikken blitt forlatt, uten at jeg peke på når. Jeg kjøper ikke papirutgaven så ofte. Trist!
  Jeg er veldig enig i det som ble sagt av deg og Bratholm. Flott at du griper tak i det!

 3. Økonomien er nokså enkel: I følge Dagbladets priskalkulator koster en helside rubrikkannonser i Dagbladet 83.500 kroner. Sex- og spåkoneannonsene tar to hele sider, la oss si 80000 kr. brutto pr. side x 2 sider x ca. 350 utgivelser, og du har 56 millioner kroner.
  Så valget står mellom integritet og overskudd. Og det er jo en interessant debatt i mange bedrifter….

 4. Anna-marie:
  Naturligvis kan jeg si deg hvor nøklene dine er! De er der du la dem sist!
  Prisen for dette rådet kan du bestemme selv, og du kan betale til nærmeste veldedige formål, sålenge det ikke involverer spådommer eller overnaturligheter.

 5. hvorforfår disse spåkoner og menn holde på som de gjør når det bare er humbug ,for ikke og snakke om pruisen de tar.det koster jo en formue. hilsen Liv.

 6. Kan ikke skjønne at disse spåkonene og menner får holde på som de gjør , når det bare er tull alt sammen. For ikke og snakke om prisen de tar for disse tjenesten.

Det er stengt for kommentarer.