Data til absolutt alle

100 dollar laptop forfraJeg har ikke skrevet så mye om Nicholas Negropontes (intervju) 100-dollar bærbare PC, med håndsveiv i tilfelle strømmen mangler, mest fordi dette er en så opplagt god ide og et så nobelt foretagende at det bare er å rope hurra.

Nå er en prototype bygget, og jeg ser til min glede at den har mye mer enn det jeg trodde bare kom til å være en tradisjonell laptop – den har en tablet-aktig skjerm som gjør at den kan brukes i "bok-modus", den kommer til å ha Open-Source kildekode (Steve Jobs ville gi bort OSX, men designerne ville ha Open Source), og en rekke land har allerede bestilt en million enheter hver.

100 dollar laptop bokmodusJeg tror dette initiativet kommer til å ha betydning langt utover noe såpass enkelt som å lære skolebarn å bruke et tastatur. Politisk og religiøs undertrykking er ofte muliggjort fordi enkeltmedlemmene i et samfunn ikke har en uavhengig kanal til omverdenen, en mulighet til å finne ut av ting selv. Med denne maskinen, rimelige trådløse forbindelser til Internett (som kanskje kan spres ved hjelp av mikrolån slik Grameen Bank gjør) og med tilgang til hele verdens informasjon (inkludert, for noen ambisiøse studenter, MITs OpenCourseWare initiativ), vil en rekke gløgge ungdommer mange steder i verden gjøre noe annet ut av livet sitt enn de ellers ville ha kunnet.

Og det er faktisk en meget god tanke en fredag morgen.