Bokfangst

En god grunn til å reise til Boston er bokhandlene – min favoritt er Harvard Bookstore, en av de få gjenværende uavhengige bokhandler i USA. Dit har jeg ikke dratt ennå, men i kveld hadde jeg meg en liten tur innom Harvard COOP, universitetsbokhandelen på Harvard, og kom ut igjen med:

Dalrymple, T. (2005). Our Culture, What’s Left of It: The Mandarins and the Masses. Chicago, Ivan R. Dee. Dalrymple har vært lege i britiske fengsler og slum i 15 år, og har også brukt mye av sin tid som lege i krigsområder. Han skriver moralisererende om nedbryting av samfunnsnormer og hvordan moteriktige teorier om samfunn og mennesker gjør mer skade enn gagn. En slags moralistisk versjon av Steven Pinker, med andre ord. Best av alt – han skriver så glitrende godt:

Of the thousands of patients I have seen, only two or three have ever claimed to be unhappy: all the rest have said that they were depressed. This semantic shift is deeply significant, for it implies that dissatisfaction with life is itself pathological, a medical condition, which it is the responsibility of the doctor to alleviate by medical means. […] A ridiculuous pas de deux ensues: The patient pretends to be ill, and the doctor pretends to cure him. In the process, the patient is willfully blinded to the conduct that inevitably cause his misery in the first place.
[…]
There has been an unholy alliance between those on the left, who believe that man is endowed with rights but no duties, and libertarians on the right, who believe that consumer choice is the answer to all social questions, an idea eagerly adopted by the left in precisely those areas where it does not apply. Thus people have a right to bring forth children any way they like, and the children, or course, have the right not to be deprived of anything, at least anything material.

Diamond, J. (2005). Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed. New York, Viking. Diamond’s Guns, Germs and Steel er en av mine favoritter. Denne boken handler om samfunn som gikk under, og hvorfor. Det har vært endel debatt om hans konklusjoner rundt hvorfor Grønnland ble avfolket – jeg ser frem til lære noe nytt, som jeg gjorde nesten på hver side av hans forrige bok.

Hagel, J. and J. S. Brown (2005). The Only Sustainable Edge. Boston, MA, Harvard Business School Press. John Seely Brown, som jeg møtte første gang for litt over et år siden, var tidligere forskningssjef for Xerox (og det berømte PARC-senteret). Han har sammen med John Hagel (eks-McKinsey) skrevet en rekke artikler om bruk av ny teknologi og nye måter å tenke på. I denne boken skriver de om "productive friction and dynamic specialization" – blant annet om hvordan vestlige firma kommer til å dra nytte av outsourcing til India og Kina ikke bare ved kostnadsreduksjon, men ved økt innovasjon. Dette er den intelligente etterspørselssiden av den globale økonomien, og en bok vi nordmenn bør lese i lys av våre problemer med å tiltrekke oss smarte utlendinger.

Kaplan, R. S. and D. P. Norton (2005). Strategy Maps: Converting Intangible Assets into Tangible Outcomes. Boston, MA, Harvard Business School Press. Denne vet jeg ikke mye om foreløpig, men Kaplan og Norton sto bak begrepet "Balanced Scorecards" som har gått som en farsott gjennom mange firma (med blandet resultat). Denne boken er interessant fordi den er operasjonell – den gir en metode for å gjennomføre strategi, basert på et teoretisk fundert rammeverk.

Levitt, S. D. and S. J. Dubner (2005). Freakonomics. Denne boken er nesten bare moro: Levitt og Dubner bruker økonomisk teori til å forklare hvorfor ting er som de er – særlig samfunnstrekk som man ikke skulle tro ville egne seg for økonomisk analyse. En rekke av essayene i denne boken har vært publisert tidligere, blant annet den om økonomien i narkotikahandel, hvordan reduksjonen vi ser i kriminalitet egentlig mest handler om demografiske endringer (færre unge menn, som står for det meste av kriminaliteten) eller om hva som er mest farlig: Et skytevåpen eller et svømmebasseng?

—- 

Fornøyelsen av å handle bøker i Boston (eller, rettere sagt, Cambridge) blir selvfølgelig forsterket av at det er kafeer i alle bokhandler, og at man kan sitte og lese bøker i bokhandelen hvis man ønsker. Samt at man kan gå inn på en hvilken som helst kafe med en stabel bøker, sette seg og lese (og, om man ønsker, ta opp PCen og surfe litt på det tilgjengelige trådløse nettverket) uten at noen løfter et øyebryn.

At kaffen er billig og god, skader heller ikke.