Fremtidsbiblioteket

Jeg sitter akkurat nå i et auditorium på BI og venter på å starte mitt innlegg. Akkurat nå forteller  Niels Torp om hensikten bak alle finurlighetene i vårt nye bygg – det er inspirert av italienske byer, blant annet.

Jeg kommer til å snakke om fremtidens bibliotek – i hovedsak kommer mitt budskap til å være at bibliotek må gå fra å være kunnskapssamlinger via kunnskapsspredere til å ta ansvaret for å tilgjengeliggjøre all felles tilgjengelig informasjon.

Jeg har lagt en kopi av presentasjonen her, (PDF, 2.5 Mb)og jeg kommer til å ta opp lyd og legge min egen podcast enten her eller på BIs server – følg med!

OPPDATERING: Du finner podcasten her. (MP3, 14Mb)

9 tanker på “Fremtidsbiblioteket

 1. Du spurte IT-folkene om en lydbåndopptaker? Det som ville vært interessant var om du hadde spurt om noen i salen hadde en MP-spiller med mikrofon. Eventuelt, hvor mange i salen som hadde en slik en.
  Positivt tiltak for oss som har for mange møtekollisjoner. Nå mangler det bare at du bruker det XML-baserte språket SMIL for å synkronisere lyd og bilder i presentasjonen. 🙂

 2. Vel, jeg spurte IT-folkene om lydopptak, og deres første reaksjon var «da må vi ringe til det firmaet som order med sånt.» Så fant jeg en gløgg kar som tipset meg om audacity.sourceforge.net, og mikrofonen hadde jeg. Det er endel skraping i lyden, men ikke så mye at det forstyrrer foredraget nevneverdig.
  Hva gjelder SMIL, så lurte jeg faktisk på om jeg ikke skulle gjøre noe som er enda lettere: Legge inn et lydsignal hver gang man skal gå til ny foil, slik som lydkurs i gamle dager….

 3. Eller du kan lage en Enhanced podcast i aac/m4a, da kan du legge inn alle slidene og lenker til pdf-ene dine etc. Funker på itunes og nye ipoder (og sikkert flere spillere etter hvert).
  Står mer om det her
  http://pappmaskin.blogspot.com/2005/09/make-blog-how-to-make-enhanced.html
  Jeg har også lurt litt på å lage en flashversjon av Enhanced podcasts i flash, som loader en xml som inneholder referanse til mp3-fil, bilder, tidskoder, lenker etc. Trenger bare litt mer fritid først 🙂
  Bra tiltak, mer sånn. Har selv stor glede av podcastene til ITConversations (http://www.itconversations.com/rss.html), men skulle gjerne sett flere norske foredrag og forelesninger i lydformat. Kanskje noe for bibliotekssfæren å ta tak i …

 4. Takk for tipset – jeg er enig at dette er veien å gå på litt sikt, men publikum her vet ennå ikke hva en blogg eller en wiki eller knapt nok en MP3-fil er, og da er det lett for oss nerder å løpe litt for langt foran. Men om et år eller to….
  (og jeg har lagt pappmaskin til min bloggroll)

 5. Yepp, hørte det i etterkant. Det er det som er problemet med en podcast, man hører alle feil og unøyaktigheter man kommer med i kampens hete….

 6. Det er da ikke noe problem. Lydopptak er en mulighet alle som kommuniserer muntlig burde utnytte. Utfordringen er å ha mot og tålmodighet til å høre gjennom egne forelesninger, diskusjoner eller forhandlinger. (Folk burde med andre ord høre mer på seg selv.)
  SMIL er for øvrig omtrent samme teknologi som Enhanced podcast, men SMIL er en W3C-standard som har virket på mange plattformer i en del år allerede.

 7. Fint tiltak å legge ut foredrag slik, så kan vi som bor utenbys også bli med! Veldig spennende med Gapminder også, har allerede sniktittet på en av hans presentasjoner. Mycket interesant.

Det er stengt for kommentarer.