Pirat privat

Ifølge Aftenposten piratkopierer 70% av studentene på BI og universitetet, og over 60% synes det er akseptabelt å kopiere til privat bruk. Det er tydeligvis Microsoft Word (eller rettere sagt Office-pakken i det hele tatt) som er det mest vanlige kopiobjektet. Derfor følgende melding til mine studenter (og andre og for den saks skyld):

  1. Piratkopiering er tåpelig, unødvendig, og ulovlig. Det hjelper ikke at dere har dårlig råd, det hjelper ikke at Microsoft krever 2000 kroner og har nærmest monopol. (Note til Microsoft: Kom med en studentversjon som koster 200 kroner, og som må oppgraderes etter normert studietid.) Det hjelper ikke at dere har forelesere som synes programvare er altfor dyrt heller – og det hjelper i hvert fall ikke at "alle andre gjør det".
  2. Skaff deg enten Office på lovlig måte (har du sjekket om ikke ekstrajobben din har site-lisens slik at du kan innstallere og bruke sålenge du jobber der?) eller bruk noe annet.
  3. Noe annet vil si OpenOffice, som du kan laste ned her. Bestem deg om du skal ha standardversjonen (idag 1.15) eller den seneste beta-versjonen (dvs. nyeste versjon, fremdeles på et sent teststadium, feil kan forekomme). Standardversjonen er OK, betaversjonen har masse nye ting.
  4. OpenOffice er gratis, ser nesten ut som Microsoft Office, og har nesten samme funksjonalitet. Den er mer enn god nok for 98% av alle studenter (de andre er primært folk som vil lage skikkelig store regneark, kompliserte samarbeidsdokumenter eller store presentasjoner. De vet hvem de er og kan løse dette på andre måter) og vil la deg lage fagoppgaver, regneark og presentasjoner som holder i massevis.
  5. OpenOffice er interoperabel med Microsoft Office. Det betyr at du kan utveksle dokumenter med folk som (lovlig eller ulovlig) kjører Microsoft Office.
  6. Du trenger ikke innstallere Linux eller begynne å gå med svart T-skjorte og slutte å vaske deg for å bruke OpenOffice. Den fungerer helt fint på den lovlige og ferdiginnstallerte versjonen av Microsoft Home XP som kom med laptop’en din. Eller på den gamle og lovlige versjonen av Windows du har på hjemmePCen.
  7. Nevnte jeg at OpenOffice er gratis, lovlig og mer enn bra nok?

I tillegg vil jeg anbefale deg å laste ned og bruke noe annet enn Internett Explorer og Outlook – ikke fordi disse programmene vanligvis piratkopiereres (de er gratis tilgjengelige fra Microsoft) men fordi gratisalternativene (norske Opera i særklasse, eller Mozillas Firefox/Thunderbird-kombinasjon) faktisk er mye bedre.

Og for ordens skyld – Åndsverkslovens greie med "en kopi til eget bruk" gjelder ikke en kopi av Microsoft Office. Det er mot lovens intensjon, så ikke prøv deg.

7 tanker på “Pirat privat

  1. Kva er det som er så tåpeleg med å piratkopiere?
    Utgivaren av den piratkopierte programvaren tenar på at deira produkt blir spreid framfor at eit konkurerande produkt blir tatt i bruk enten det er gratis eller ikkje.
    Open Office er muligens ok. Terskelen for å ta det i bruk har diverre vore for høg for meg fordi det er så forbanna treigt i starten.
    Når det gjeld Opera og Firefox er eg einig i at desse er mykje betre produkt enn Explorer.

  2. Ad pkt 4,  «OpenOffice […] har nesten samme funksjonalitet [som M$ Office]»  kan sies at innen ihvertfall ett vesentlig område har OpenOffice.org *mer* funksjonalitet, nemlig innebygd PDF-eksport av filer. Såvidt jeg vet er dette noe man ikke får gratis i M$ Office; snarere fins det «utallige» konkurrerende tredjeparts Office-«plugins» til salgs på markedet (korrigér meg hvis jeg tar feil her; sist jeg søkte fant jeg bare kommersielle Office-til-PDF-generatorer, dvs ingen til gratis nedlasting).

  3. Ad spredningsargumentet:
    I utgangspunktet er jeg enig med deg i at piratkopiering gjør folk mer oppmerksom på produktet, og at de derfor vil velge det når de kommer i en situasjon der de kan betale. Men hvis man gjør alt avhengig av folks vilje til å betale frivillig når et produkt er gratis, blir det ikke mye penger. En gratisutdeling er noe man gjør når produktet er nytt (et nytt og ukjent band, for eksempel) og man ønsker oppmerksomhet, eller når man kan gi ut et produkt for et bruksområde og ta betaling i et annet (slik Trolltech gjør med sine produkter, der den kommersielle versjonen brukes av firma og gratisversjonen av de samme programmererne på sine hjemmemaskiner.) Men det er få markeder og situasjoner der dette fungerer, og jeg er stygt redd for at folk vil dra spredningsunnskyldningen hele tiden. En annen sak er faktisk at hvis du har et produkt, står det deg selv fritt å selge det eller gi det bort – og hvis du vil selge det, er det din rett. Hvis du da kopierer det, er det faktisk tyveri. Man kan hevde at det er dumt å selge det til en høy pris, men det er selgers rett.
    Ad OpenOffice vs. MSOffice:
    Jepp, det finnes områder der OpenOffice er klart bedre. Og det finnes områder (som f.eks. Track Changes og fellesredigering av dokumenter) der Word er klart bedre. Jeg vil hevde at Word, totalt sett, fortsatt er en bedre tekstbehandler enn OpenOffice, men forskjellen blir mindre og mindre, og gitt at den ene er gratis burde jo svaret for en fattig student være gitt. Men det er noe som heter nettverkseksternaliteter….

  4. Nå fikk jeg endelig sparket jeg trengte for å teste OpenOffice. Write og Calc virker helt OK, og den norske ordlisten er slett ikke verst. Men hva erstatter jeg Outlook med? Jeg bruker det ikke bare til avtaler og mail, men i høy grad til å kople notater, dokumenter og filer i ulike oppgaver.

  5. har brukt oo lenge, men har funnet ut at jeg må ha piratversjon av ms office. dette pga at figurer, tabeller ol. ikke kommer opp likt på oo som ms office. Noen ppt filer kommer ikke engang teksten inne i figurer og tabeller opp i det hele tatt, man får bare rammen….
    dette gjør at man må skaffe seg ms office ulovlig. tipper på at 99% av ungdommen synes det er greit med pirat programvare. Ms tjener nok penger som de gjør med sitt monopol!

  6. «dette gjør at man må skaffe seg ms office ulovlig»… Nix. Det gjør at du må ta jobben med å konvertere filene manuelt. Det hjelper ikke hva du sier, hvis du innstallerer en kopi av MS Office eller ethvert annet program du ikke har betalt for, er det tyveri. «Jeg liker ikke Microsoft, og de har allerede tjent nok penger» er ikke noe argument.
    Det du burde gjøre, er å fikse problemene i OpenOffice, og donere din kode til prosjektet. Eller i det minste å skrive en skikkelig dokumentasjon av problemet (etter å ha forsikret deg om at du har siste versjon av OO og etter å ha sjekket at feilmeldingen ikke er meldt inn allerede) og poste den i reproduserbar form til websiden deres.
    Hvis du ikke synes det er verdt tiden og bryderiet, og ikke har kunnskapene til å fikse feilene selv, er det ingen unnskyldning for piratkopiering. Enkelt og greit.
    Det at noen tjener mye penger på hva de gjør, er ingen unnskyldning for å stjele. Det hjelper ikke med «de har tjent nok penger» eller «jeg liker ikke Microsoft» eller hva det måtte være. Sorry. Det at andre gjør det er heller ingen unnskyldning. Finn på noe bedre.

Det er stengt for kommentarer.