Tronsmo og meg

Ivar Tronsmo, bokhandler og tidligere Bokklubb-direktør, trår til med en faktabasert vurdering av det norske bokmarkedet i Klassekampen.
Jeg skal ned til Danmark 8-9 oktober for å holde et foredrag på et seminar for Norsk Faglitterær Forfatterforening, og har skrevet en kladd til et innlegg der. Men Tronsmo sier det jo så meget bedre enn meg, så det må nok omarbeides litt….
Kommentarer på mitt innlegg (gjerne Tronsmos, for den saks skyld) mottas i alle fall med takk.
(Tipset om artikkelen av Eirik, forresten.)

3 tanker på “Tronsmo og meg

  1. Skulle jeg peke på noe, måtte det være uttalelsen:
    «»Sammenlikner man land med og uten fastpris, viser det seg at det utgis færre bøker i land uten fastpris.» Dette er sannsynligvis feil: Den eneste undersøkelsen jeg kjenner til på dette området, er et forsøk på å sammenlikne Norge og Sverige. Det er fremdeles uklart om det selges flere bøker i Norge.»»
    Her kan det gripes fatt i at Tronsmo blander sammen antall utgitte titler og antall solgte eksemplarer – for norske forfatterorganisasjoner førstnevnte langt viktigere (bl.a. som et mål på mangfold, underlig nok) enn sistnevnte. Selv om det er forsket horribelt lite på dette området, finnes det noe mer statistikk på området enn Tronsmo vil ha det til: jeg blogget Nordicoms statistikk på http://www.newth.net/eirik/archives/000840.html , og kom til at fastprislandet Norge og friprislandet Sverige lå langt bak fastprislandet Danmark og friprislandet Finland i antall utgivelser. Den gir mao Tronsmo rett i at det ikke finnes noen klar tendens.
    Det finnes forøvrig noen internasjonale utgivelsestall på http://www.ipa-uie.org/statistics/annual_book_prod.html . Tallene er, som seg hør og bør i bokbransjen, gamle og upålitelige. Utgivelsestallene jeg har sett for USA varierer fra rundt 50 000 til over det tredobbelte, f.eks. (eller for å si det slik: ifølge denne statistikken ligger India og USA omtrent på samme nivå som bokproduserende nasjoner). Det er mange interessante tellemåter ute og går i denne bransjen…

  2. Vel, økonomisk teori tilsier at med fallende transaksjonskostnader, lettere bevegelse inn i markedet og bedre informasjon om produktene, vil antallet tilbydere øke. Flere forlag, og dermed flere bøker, med andre ord.
    Fastpris eller ikke er antakelig mindre viktig enn markedsstrukturer – f.eks. hvis det er bindinger mellom forlag og bokhandler vil det sannsynligvis bli færre titler, oppkjøpsordninger vil øke antallet osv. Det er i det hele tatt få muligheter til å få hjelp av hva som skjer andre steder her.

Det er stengt for kommentarer.