Dette er også Amerika

Satt oppe sent igår og lette etter tidlige indikasjoner på valgresultatet i USA. Det ser jo ut som om det blir Bush i øyeblikket (kl. 10:30), med 3.5m stemmer mer enn Kerry. Og de fleste spør seg jo hvordan en president som de fleste utenfor USA ser på som totalt uegnet (The Economist karakteriserte valget som et valg mellom «The Incompetent and the The Incoherent») kan bli valgt, tilsynelatende på grunn av saker som vi her i Europa ble ferdig med for mange år siden (abort, for eksempel).
NPR er USAs i særklasse beste kringkastingsstasjon, både TV og syndikerte radioprogrammer, og da jeg kikket der, kom jeg over et intervju med Bill Zehme, journalist, og hans meget interessante, dystre og velskrevne portrett av Bob Greene. Greene var en populær spaltist og forfatter som fikk sparken fra Chicago Tribune i fjor da det ble kjent at han hadde hatt et kort utenomekteskaplig forhold 18 år tidligere (og, etterhvert, adskillig flere forhold som kom for en dag.)
Jeg tenkte at slikt hadde aldri skjedd i Frankrike, eller andre steder på denne siden av dammen. På den annen side hadde neppe en spaltist som Greene – som skrev om «amerikanske verdier» og de menneskene som skapte dem – blitt en like kjent spaltist i et europeisk land. Uansett, historien om hans storhet og fall sier mye om hva amerikanerne – selv i en relativt urban kultur som den i Chicago – mener er viktig.
USA er en verdensdel, ikke et land. Og det er en føderasjon av stater, ikke en enhetlig nasjon. Og deri ligger vel noe av årsaken til valgresultatet.
Selv har jeg alltid hevdet at grensen mellom Europa og USA går 50 kilometer inn fra østkysten av USA, i hvert fall nord for Washington. Og det mener jeg fremdeles.

2 tanker på “Dette er også Amerika

  1. Valgresultatet kommer vel egentlig ikke som noe stort sjokk. Det som var litt overraskende var at det til tross for en stor innsats for å mobilisere unge velgere ikke var noen forholdsmessig økning av denne velgergruppen.
    Det som blir virkelig spennende er hvilke endringer i amerikansk og internasjonal politikk W2 medfører.

  2. Du kan så si. Jeg tror faktisk Bush kommer til å moderere seg litt – om ikke annet så pga. at han må gjøre noe i Irak og pga. et stort underskudd. Samt at han kanskje ikke må tekkes den ekstreme høyrefløyen i samme grad som før. Man kan jo håpe. Det langsiktige problemet blir Høyesterett.
    Jeg har forøvrig aldri fått så deprimert amerikansk epost før…..

Det er stengt for kommentarer.