Agurktid og skole-IT

Det er agurktid i Aftenposten, og dermed får man plass til Espen Holms innlegg om at IT i skolen er bortkastet. Med tre hovedbegrunnelser – at han har jobbet med IT siden 70-tallet (hvor IT var noe ganske annet enn i dag), at det er for mye Powerpoint i næringslivet (feil – det er for mye dårlig Powerpointbruk i næringslivet), og at barn allikevel lærer IT-bruk hjemme (og her er jeg for første gang enig med Helga Hjetland i noe, nemlig at ikke alle barn har denne muligheten). I tillegg mener han at barn ikke er modne for å drive kildekritikk før i siste år på ungdomsskolen – har han sett hvordan dagens barn forholder seg til reklame? Det er bare å riste på hodet…..
Jeg synes Morten Søby (ITU/UiO) gir det helt riktige tilsvaret:

Bare tenk deg forskjellen på å jobbe med en 3 D-modell av en DNA-struktur på PC-en, og høre læreren fortelle om det fra kateteret. Men det krever jo at læreren tar dette i bruk. Det er stor forskjell på hva elevene får ut av IT-undervisning på skolen, avhengig av hvor tydelig skolens ledelse er, hvor profesjonelt datamaskinene driftes og hvor gode lærerne er til å integrere data i fagene.

For ikke å snakke om hvor gode lærerne er i fagene. Hvor mange lærere er det – med eller uten data – som kan demonstrere DNA-strukturer og trekke sammenhengen derfra til bioteknologi og medisin? For ikke å snakke om hvordan matematikken har muliggjort dette?
Oppdatering
Som Eirik Newth påpeker i en kommentar: Espen Holm’s alternativ til IT i skolen – historiefortelling – er noe han lever av å selge. Innlegget er egenreklame, med andre ord.
Det er tydeligvis ikke bare undomsskoleelever som har problemer med kildekritikk….

7 tanker på “Agurktid og skole-IT

 1. Ellers er det jo verdt å merke seg at din navnebrors løsning på «problemet» – mer historiefortelling inn i skolen – er noe han tydeligvis lever av å selge (kfr http://www.elixirbok.no/ ). Jeg mistenker at det allerede har begynt å dette inn forespørsler fra de grå hoder i skolen på espen@elixirbok.no 😉

 2. En mann, en tanke — en agurk

  Espen Holm er ute pÃ¥ krigsstien igjen. Barna trenger ikke IT i skolen og undervisning pÃ¥ PC, skriver Aftenposten. Agurktid, skriver Espen Andersen. Jeg er enig med Espen. Litt enig med Holm og mest enig med Andersen. Jeg vet ikke helt hva som er prob…

 3. Det skurrer litt med en antagelse om at det strømmer på med e-post, men at fyren har næringsvett nok til å tjene penger på agurken betviles ikke.
  Hvorfor jeg måtte bli minnet på at det er ti år siden idiotboka hans kom ut vet jeg ikke…

 4. For meg skurrer det altså ikke i det hele tatt: min mangeårige erfaring med skoler som oppdragsgivere har lært meg at teknologikritikk av dette slaget er gefundenes fressen for mange eldre lærere. Videre har jeg ofte merket meg en klar sammenheng mellom egne utspill i media og økning i antall forespørsler. Derav min uttrykte mistanke om at mannen er ute i annet ærend.

 5. Jeg tror du misforsto poenget her, Eirik. Forespørsler og e-post er ikke det samme. 😉
  (Min begrensede erfaring er at omtale i tradisjonelle medier generere langt flere telefoner enn e-post. Selv når omtalen er i rene nettaviser er det en og annen som foretrekker å ringe.)

 6. Quote: dårlig Powerpointbruk i næringslivet Pleier selv å kalle slike presentasjoner PowerPointless

Det er stengt for kommentarer.