Notater fra PFIT møte

Noen notater fra Petter Meroks foredrag (Jorunn har blogget dette allerede og Håkon og Eirik la til noen kommentarer for egen del, så jeg legger bare ut notatene jeg tok etterhvert):
Effekt av spam


 • er nå 55% av all mail sendt, øker 18% hver måned – og kveler båndbredden

 • koster amerikanske firma $10b hvert år (beregnet 1 årsverk pr. 100 ansatte hvis hver bruker 5 minuter per dag.)

 • epost blir stadig mer «offisiell» – men folk stoler mindre på den og bruker den mindre

 • nesten halvparten av epost i Norge søppel (ifølge et dansk spam-filter firma


Spammere får tak i epost-adressen din (hvis du åpner et bilde eller lignende, slik at adressen din verifiseres, så 10-100 dobles verdien av din epostadresse). Spammere tjener godt – opptil $250000 per år, for 15-20 timers arbeidsinnsats i uken. (Jeg er litt usikker på dette – noen få spammere kan nok tjene dette, særlig de som opererer i stor stil i Asia, men mange er nok adskillig mer marginale).
Innovasjoner innen spamming:

 • phishing – falske mails og websider

 • virusdistribusjon – som tar over maskinen din for å sende mer spam

 • polymorphic spam – endres hele tiden for å komme gjennom spamfiltre

 • grafisk spam – teksten sendt som bilde (hele søppelposten er et bilde, vanskelig å filtrere, og kan inneholde verifiseringskode)

 • mobil og IM spam vokser (for ikke å snakke om blogspam)


MS bruker 6,8mrd dollar til forskning og utvikling, satte igang et anti-spam teknologiteam i mars 2003. Intensjonen er å gjennomrette tilliten til epost som verktøy. For å få gjort det, må man angripe på flere fronter: Regulativt, etterforskning og gjennomføring av lovene, bransjeløsninger, økonomi og teknologi.
Microsoft har satt opp $200m belønning for spam- og virusaktører, går primært etter forbrukersvindlere og store pornodistributører. Jobber også sammen med andre store aktører, som AOL, for å få lukket åpne mail relays og få endret emailstandarder slik at senderen blir mer sporbar.
God diskusjon om filtre og regulering (av ISPer på samme måte som tidligere teleselskaper). Jeg kan bare slutte meg til Håkons kommentarer om behovet for mer ISP-basert filtrering, forøvrig slik Microsoft ser ut til å gjøre med Hotmail.

1 tanke på “Notater fra PFIT møte

 1. PFIT om søplepost

  PFIT (Den Polytekniske Forening Gruppe Informasjonsteknologi) hadde møte om spam i går. Foredragsholder var Petter Merok fra Microsoft Norge. Det…

Det er stengt for kommentarer.