Sykkeltur langs Alnaelven

Påskeferie i Oslo er en følelse av bakevje, og med lite sne i Marka må man se seg om etter alternativer. En artikkel i Aftenposten om hva man kan gjøre i Oslo i påsken fikk oss imidlertid på sykkelen – med reservehunden Perle (lånt i påsken) i kurven. Hun var ikke helt sikker på om dette var en god ide.

IMG_8167

IMG_2784

Inn til sentrum, T-banen til Ammerud, der det snedde og var en smule surere og kaldere enn vi egentlig var forberedt på, men langs elven ble det lunere etterhvert.

Oslo kommune har laget en sykkelsti langs Alna helt oppe fra Ammerud – stort sett en smal grussti gjennom et område som er forbausende urørt, gitt hvordan Oslo har voldtatt Groruddalen. Ved Grorud har man laget et imponerende badeanlegg – et skilt fortalte at Grorudparken har omtrent samme areal som Frognerparken. Nedover langs elven til Grorud stasjon finner man små idyller som denne broen over til Kalbakken:

IMG_2789

Hele tur- og sykkelstien langs en lenge neglisjert del av Oslo er litt av en perle og en glimrende ide, men som med så mye som Oslo Kommune gjør virker det litt uferdig og dårlig vedlikeholdt. Man har gjort litt rare (og nokså påkostede) ting, som å bygge 300 meter såpeglatt trebrygge langs en liten og ikke særlig interessant del av elven (vel, bekken) rett sør for Grorud stasjon:

IMG_2793

Fra Grorud stasjon til Alfaset er det fineste stykket, flere kilometer forbausende stille områder med hestehager…

IMG_8175

og spor etter bever:

IMG_2795

Så blir det, som så ofte med sykkelveier i Oslo, bråstopp. Man kommer seg fint til Alfaset gravlund, men skiltingen blir borte. Posten har laget en flott sykkelsti forbi den nye godsterminalen sin, men så blir det bråstopp. Skilter er det dårlig med, inntil man kommer helt til Plantasjen på Alnabru. De ulike kartene man finner på nett sier enten at man må sykle langs svært trafikkerte veier fra Alfaset til Alnabru, eller gir opplysninger som er direkte feil. Jeg forundrer meg litt over dette – for meg ser det ikke ut som om det ville vært så vanskelig å lage en sykkelsti nedover langs elven fra Postens Bring-terminal ned til broen over ved Hell’s Angels og direkte derfra til elven igjen. Jeg har forsøkt å tegne inn dette på kartet her, med en prikket blå linje:

alna

Nedenfor Helsfyr var dessverre den dramatiske veien ned til Svartdalsparken stengt på grunn av rasfare (Aftenpostens journalist har tydeligvis ikke vært på befaring) men det finnes mange veier til Kværnerbyen, der det er stille, sterilt og steinsatt.

Turen anbefales, men jeg gjør meg noen refleksjoner. Oslo Kommune bør gjøre jobben ferdig, og laget noe litt mer komplett, slik Akerselven etterhvert har blitt. Jeg kan ikke skjønne at det kan koste så mye – litt flere skilter, litt mer sammenheng, ville gjort denne turen mye enklere. Vi møtte ca. 5 turgåere og 3 syklister på hele turen. Og dette anlegget fortjener at flere bruker det.

Den andre refleksjonen er at Groruddalen fortjener så mye bedre – at hver gang Oslo skal plassere noe som er industrielt eller upopulært, så havner det i Groruddalen. Og det fortjener denne perlen ikke.

3 tanker på “Sykkeltur langs Alnaelven

  1. Hei,

    Fin oppsummering av en delvis super turvei. Jeg er enig i din oppsummering at litt mer sammenheng vill gjort turen mye enklere og bedre. Selv jobber jeg i Ole Deviks vei og har med dette som utgangspunkt både vært oppover og nedover Alna. Spesielt savner jeg en bedre passasje fra gamle Smart Club til Brings terminal, og jeg liker forslaget ditt til ny trasé.

    For øvrig kan jeg ikke skjønne hvorfor gangveien er stengt i Svartdalsparken. Ikke si det til noen, men det går helt fint å klatre over gjerdet og løpe på det stengte partiet likevel…

  2. Hei. Det er bra noen skriver ordentlig om denne skjulte perlen i Oslo. Jeg har nå syklet ruta flere ganger. Alltid fra nord og nedover (sykler inn fra Grefsen/Kjelsås/Årvoll og gjennom Lillomarka og ned til Ammerud og der elva starter nord i Ammerudgrenda. Og deretter nesten hele veien på sykkelsti helt ned til Kværnerdalen) Jeg har et tips når man kommer nedover, og det kanskje mest utydelige stedet man må utpå noen hundre meter vei, før man må inn ved den høye brua ved Alfaset gravlund (tips: gå/sykle gjerne innom det høyeste punktet på denne fine åpne gravlunden. Og kanskje innom den tyske kirkegården (Jacob Weidemann står bak dekoreringen av fondveggen) Etter en runde inne der må man ut ved Posten/Bring i Alfasetvn. Ta denne ned og på sti til Vollaveien. I det andre krysset tar man til høyre ved nr 21 og ned og over bro ved det røde bygget til Viking. Følg fin sti ned til Alnabruvn og ned til Strømsveien (Hell`s angels). Så opp og over gangbro (parallelt med jernbanebro i Ulvensplitten) over motorveien, så opp Breivollveien og så inn ved den kjente stien ved Plantasjen i Smalvollveien. Men absolutt til Oslo kommune, dere kan fint ordne merking og mer tydelig sti på dette «hullet» i en ellers flott og spennende «urban exploring» tur – i en del av byen altfor få kjenner og bruker

Kommenter

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s