Gelius og Djupedal

Einar Gelius er opprørt over at Øystein Djupedal blir fylkesmann i Aust-Agder. Han burde vite bedre.

Fylkesmannembedet har alltid vært en retrettstilling for politikere av den litt klønete og interne sorten om har nådd sitt inkompetansenivå og ikke er salgbare utenfor Stortinget. Øystein Djupedal, som var en katastrofe som "kunnskapsminister", har vært intern partipisk og støttespiller for Kristin Halvorsen i SV i mange år. SV har ikke ressurser til å belønne folk med stillinger i egen organisasjon (slik Arbeiderpartiet har) og må derfor bruke av statens penger.

Men Gelius burde vite bedre enn å søke på en slik stilling og tro at dette har noe som helst med kvalifikasjoner å gjøre. Fylkesmannen er Statens regionale håndhever og representant i distriktene, og fungerer utad som seremonimester og innad som ankeinstans. Det siste man ønsker seg i en slik posisjon, er en person som er utadvendt, uredd, fargerik og åpen. Tenk deg en veiåpning hvor fylkesmannen kom og faktisk sa noe som noen husket i mer enn fem minutter etterpå. Tenk deg en ankeinstans som faktisk påpekte – høylydt og med krav om aksjon – de store feil som saksbehandlere og andre statlige og kommunale beslutningstakere gjør.

I tillegg er Gelius en person som ville ha kunnet få jobb et annet sted, og derfor ikke er avhengig av sin arbeidsgiver. Beklager Gelius, du er helt feil kandidat til å være fylkesmann. Og det bør du være glad for.

(Antallet søkere til disse stillingene gir vel også en pekepinn om at de fleste har skjønt hvordan det egentlig henger sammen.)

7 tanker på “Gelius og Djupedal

  1. At Gelius nok er feil mann kan så være, men jeg har forståelse for at han er sur, forutsatt at det er riktig at Djupedal søkte etter fristen.
    Fylkeskommunen er hakkekylling i mange sammenhenger, men som klageinnstans ved kommunale vedtak er Fylkesmannen faktisk viktig, og i mange tilfeller velfungerende. Det er mulig at skillet mellom kommune og fylke blir anderledes i Oslo, men i resten av landet har fylkesnivået noe for seg. En kan diskutere regionenes størrelse, men det er en annen sak.
    Da Staten overtok ansvaret for sykehusene skulle alt bli så mye bedre, enn under fylkeskommunen. Føler meg ikke helt sikker på at det faktisk gikk slik…

  2. Vel, jeg er helt uenig når det gjelder fylkeskommunen – Norge trenger en stat og under 100 kommuner, og det burde holde. Fylkesmannen som ankeinstans er viktig.
    Problemet er ligger mer i at noen ser ut til å tro at tilsetting av fylkesmenn ikke er en politisert prosess.

  3. Jeg har alltid(!) ment at Norge trenger å kutte i antall kommuner, ikke å redusere 19 fylker til 5 regioner. Den ideen kan ikke karakteriseres som annet enn sludder og ren tåkelegging!
    Om vi kunne kutte ut kommunene, og heller greie oss med 19 fylker (+ Svalbard) ville faktisk Gnore kunne drives fornuftig og effektivt.
    Men det forutsetter jo at noen først setter søkelyset på den absolutt værste delen av korrupsjonslandet Norge, nemlig politiske utnevnelser.

  4. Bra vinkling, Espen. Makt korrumperer tversover det politiske spekter. Og ministrenes vennetjenester behandles like inkonsekvent som man kunne forvente. Men det går jo mot jul.

  5. «Fylkesmannembedet har alltid vært en retrettstilling for politikere av den litt klønete og interne sorten om har nådd sitt inkompetansenivå og ikke er salgbare utenfor Stortinget.»
    Hvilke klønete og interne politikere hadde du i tankene? Jeg går ut fra at du har en oversikt siden du avsier dommen. Om vi tar retrettstillingene i våre nabofylker så kan følgende «klønete og interne» nevnes:
    Oslo:
    Trygve Lie, John Lyng, Petter Mørch Koren, Gunnar Alf Larsen, Kåre Willoch, Hans J. Røsjorde.
    Buskerud:
    Gunnar A. Larsen, Ragnar Christiansen, Leif Haraldseth, Kirsti Kolle Grøndahl.
    Østfold:
    Lars Korvald, Erling Norvik, Edvard Grimstad, Anne Enger Lahnstein.
    Hedmark:
    Odvar Nordli, Kjell Borgen, Sigbjørn Johnsen.
    Buskerud:
    Odd Vattekar, Mona Røkke.
    Selvsagt finnes det eksempler, men å fremstille det som regelen og ikke unntaket tyder på at politisk historie ikke er i fagkretsen din?
    Men det er jo fryktelig trist at vi ikke får oppleve Einar Gelius i fri dressur. Da kunne det jo blitt veiåpninger med saftige misseshow eller kanskje i en telefonkiosk. Eller noe sånt.

  6. Tilsetjinga av Djupedal er skuffande og held oppe tradisjonen med avdanka politikarar. Men er lurer verkeleg på kva kvalifikasjonar Einar Gelius har som gjer at han ville vorte ein bra fylkesmann??

Det er stengt for kommentarer.