Olympisk kinatur

Beijing National StadiumJeg er nå i Beijing, hvor jeg skal forelese et fire-dagers kurs for medlemmer av den kinesiske olympiske komite. Jeg har allerede tråkket i baret ved å spørre om når olympiaden er (starter 8. august 2008 og pågår i 16 dager), men kan jo ikke unngå å legge merke til at Beijing har blitt ganske mye endret bare i løpet av de 10 månedene siden jeg var her sist. Det bygges og pusses overalt (bildet ved siden av er av den olympiske stadion, der det skal spilles fotball og friidrett), og alle skilt har engelske undertitler. I passkontrollen fantes det en elektronisk tilbakemelding, der man som innreisende kunne kommentere kontrollørens serviceinnstilling (med fire knapper, fra "Very satisfied" til "Not very satisfied.") En idé for Norge og i hvert fall for USA.

Jeg bor på et aldeles utmerket hotell like ved sportsuniversitetet, ikke beregnet på utlendinger men med engelsk overalt. Bortsett fra TV-kanalene, noe som gjør at jeg kommer til å være produktiv utenom forelesningstiden.

Det er tydelig at kineserne forbereder seg til OL med ikke liten stolthet og en viss trygghet, selv om man også her diskuterer hva man skal bruke anleggene til når OL er over. Personlig tror jeg ikke det blir noe problem – det neste store markedet i verden blir fritidssysler for kinesere.

Skal være her til den 13., så går turen til Shanghai for nok et firedagers kurs. Man er ikke skikkelig sliten før man har forelest 2 ganger 4 dager, fra kl. 0830 til 1800 hver dag…

Oppdatering: Og akkurat når jeg hadde skrevet dette, kommer det et intervju med Cato Zahl-Pedersen på kinesisk fjernsyn. Cato er er for Paralympics markeringen av at det er 1 år igjen til Paralympics, tar bilder ved å trykke på kameraknappen med tungen og snakker om at nå kan han se blå himmel over Beijing, noe han ikke kunne for to år siden. Verden er liten…