Mer India

Mer og mer:

 • India er forbausende dynastisk til et demokrati å være: Familiene Gandhi og Nehru har fortsatt stor innflytelse, og det samme gjelder på delstatsnivå. Omtrent som USA, med andre ord….
 • Jeg klarer ikke helt å venne meg til alle ekteskapsannonsene i Times Indias søndagsbilag. De er sortert under en mengde ulike kategorier, som kaste, yrke, språk, sted, religion og så videre. Litt spesielle kategorier er manglik, HIV-positive, "senior citizens" og "second marriage". Mange annonserer etter brud eller brudgom i eller fra utlandet. Typisk eksempel under kategorien manglik, som tydeligvis har problemer med å bli gift:
  "CANADIAN Citizen handsome high Caste MBA boy Sr. financial analyst 31/5’9» Manglik looking for very beautiful educated, homely, cultured girl 25-26 years from Status family. Visiting India in April’07 Early marriage. Caste and Region no bar."
  Ryddig, i alle fall. Forøvrig forteller mine kolleger meg at dette er nokså gammeldags og på retur, men det er nå en 3-400 annonser hver søndag, da….
 • India ble slått ut, ganske tidlig, av verdensmesterskapet i cricket i forigårs, og nasjonen er i sorg. Halmdukker med bilder av spillerne blir brent i gatene og minst to personer døde av hjerteattakk, en her i Hyderabad. Spillerne venter litt med å reise hjem, og debatten går i avisene om dette skyldes korrupsjon eller spillfiksing (mens andre, mer sindige kommentatorer påpeker at Indias lag faktisk har tapt de fleste av sine kamper det siste året, og at de andre lagene ganske enkelt var bedre.)
 • Internett gikk ned i 6 timer her for etpar dager siden, og jeg fant ut at min abstinensperiode er ca. 5 minutter. Forbausende hvor irritert man kan bli over ikke å kunne slå opp et ord som "octroi" i Wikipedia. Octroi er forøvrig et stort problem i India: Lastebilsjåfører betaler like mye i octroi over et år som de tjener selv. Her er det heller ikke automatiserte bompengestasjoner, så man må betale både avgiften og en liten påskjønnelse til bomvakten for å komme videre. I det hele tatt er oversentralisert byråkrati og korrupsjon et kjempeproblem og mye av årsaken til Indias fortsatte fattigdom, men et åpnere samfunn og mer utdannelse hjelper.
 • Det begynner å bli varmt her nå: Ca 35 grader idag, og varmere skal det bli.
 • Man ser mye fargerike klær, men de fleste indiske kvinner går nesten ikke i sari lenger, men heller i salwar kameez og dupatta eller ganske enkelt i vestlig fritidstøy. Men de sariene man ser er flotte og fargerike. Fordelen med sarien er at den ser flott ut på alle, ulempen er at man må gå med kortere skritt. Den oppfattes, tror jeg, som et litt gammeldags plagg som brukes mest til fest. (Men alle kvinnene som klipper og vanner gress og planter rundt skolen går i ensfargede dypgrønne sarier.) Menn går enten vestlig kledd (T-skorte eller skjorte, khakibukser, eventuelt med en khurta. Dhoti ser man nesten ikke i byen.)
 • Jeg har sett skilt som advarer mot det meste, men "Peacock Crossing" var nytt for meg. Parken rundt skolen har mange påfugler, som er nokså ampre og territoriale – så derfor skiltet.

1 tanke på “Mer India

Det er stengt for kommentarer.