Fantastisk kart av amerikansk føderal pengebruk

Federal budget

Denne fantastiske grafiske fremstillingen av det amerikanske føderale budsjettet er noe jeg skulle ønske en eller annen – Finansdepartementet? – ville lage for Norge også. Det ville rett og slett gjort underverker for folks forståelse av nasjonal økonomi. For ikke å snakke om at det ville synliggjøre hvor lite handlingsrom politikerne har.

Forøvrig, dette er det føderale budsjettet i USA, vi nordmenn har lett for å glemme at mye skjer i de enkelte delstater (som også krever inn skatt, i hvert fall de fleste av dem). For Norges vedkommende hadde grafen sett helt annerledes ut. Men at militærbudsjetter er enormt i forhold til alt annet, er overraskende allikevel. For vårt vedkommende ville trygd, helse og jordbrukssubsidier se svært stort ut.

Mens vi er igang – det hadde også vært interessant med en graf som viste penger inn – hvor kommer egentlig pengene fra, og hvor mye er det (særlig etter at man har trukket fra kostnadene med å kreve dem inn.) Jeg har en mistanke om at den ville vise at forenkling av inngående skatter og avgifter er påkrevet!

4 tanker på “Fantastisk kart av amerikansk føderal pengebruk

  1. Helt genialt!
    Et slikt kart for Norge burde deles ut til alle innbyggere. Det burde være i de politiske partienes felles interesse å få det frem. Venstresiden i norsk politikk bør være glad for å kunne vise alt som skattene bidrar til og høyresiden bør være glad for å synliggjøre store pengesluk.
    Senterpartiet (subsidiepartiet) på sin side, vil neppe være begeistret.

Det er stengt for kommentarer.