Lærebok via nettet

Jeg har, hoderystende, vært vitne til alle de nye lærebøkene (hvor nye de egentlig er, er en annen sak) som har vært anmeldt i avisene i det siste. At det kommer nye lærebøker, er jo greit, men her er det altså snakk om milliardsatsinger på et medium – papir – som koster masse penger og ikke kan oppdateres. Og satsingen er drevet av en reform som også skal øke elevenes kunnskaper om bruk av informasjonsteknologi.

Så – skal man engasjere seg, kreve at det produseres digitale versjoner av lærebøker, at disse legges ut med Creative Commons copyright, og at det sentrale redigeringsarbeidet finansieres direkte av myndighetene? Hmmmm….vet ikke om jeg orker. Det er av og til så slitsomt å påpeke det opplagte, bare for å bli fortalt at "det vil nok ta litt tid" og "du kan ikke forvente at alle er like teknisk orienterte som du er" og så videre. Det faktum at vi har hatt PCer siden tidlig 80-tall og epost (i hvert fall på BI siden 1985) ser ikke ut til å ha betydning.

Så jeg vet ikke om jeg gidder, og er helt sikker på at jeg ikke har tid. Men til å begynne med kan jeg jo henvise til Kai Olsens aldeles utmerkede kronikk om en digital lærebokprosess, samt vurdere innkjøp av av Eystein Eriksens roman "Melding hjem", som ser ut til å være realitetsbasert.

I motsetning til mye av skoledebatten.

2 tanker på “Lærebok via nettet

 1. Det er en tankevekker at hjemme-pc begynte å bli utbredt i 1990 da årets kull med førsteklassinger i videregående skole ble født. Det har skjedd skuffende lite i skolesammenheng. Men det burde kanskje ikke være noen overraskelse når man f eks vet hvor lite relevant grunnskolens opplæring i bruk av data som verktøy har vært og delvis er. Stort sett har det gått ut på å lære eleven å bruke tekstbehandlingsprogram og å bruke internett som oppslagskilde i stedet for leksikon. Greit å kunne, selvfølgelig, men ikke på langt nær nok. Dessuten bærer opplæringen og bruken som regel preg av «i stedet for»: Skriv teksten i Word i stedet for å skrive for hånd, bruk internett i stedet for leksikonet eller atlaset i hjørnet, print ut et bilde av Big Ben fra nett i stedet for å illustrere for hånd osv. Det innføres sjelden nye undervisningsmåter eller arbeidsmetoder, man prøver bare å tilpasse data som verktøy inn i allerede eksisterende rammer.
  Nå skal det innrømmes at en del skoler har vært flinke til å utnytte det potensialet som ligger i interaktive verktøy som Fronter og it’s learning. Men hvor godt det fungerer står og faller alltid på lærernes kompetanse, og det er jeg redd ville være tilfelle også dersom man gikk over til digitale lærebøker på nett. Jeg tror ikke at lærerkompetansen på data i videregående skole gjennomgående er særlig høyere enn i grunnskolen. Det høres enkelt ut å sende lærerne på kurs, men i mange tilfeller må opplæringen skje helt fra scratch.
  Min mor jobbet som lærer frem til i vår – nå er hun førtidspensjonert. Og nå, først nå, åpner hun for kanskje muligens å lære seg litt om det å bruke en pc. Hun har vært på flere kurs, fullstendig uten resultat. Det er ikke det at hun har tungt for å lære nye ting, men frem til nå har teknologi- og prestasjonsangsten sammenlagt vært så stor at hun ikke har hatt noe utbytte av kursene. Og jeg tror ikke hun er alene, tvert imot tror jeg det er mange, mange som henne som jobber i skolen. Kanskje vil man først om ti eller tjue år ha hatt en så stor utskiftning i arbeidsstokken at det er realistisk å tro at de aller fleste lærere vil kunne håndtere en overgang til digitale lærebøker. Dessverre. Så kan man diskutere om det er grunn til å vente eller ikke.

 2. Jeg er så enig med deg som det går an å bli. Bare se på hvordan det nå blir med lærebøkene som tar for seg solsystemet vårt. Ingen av de har fått med seg at Pluto ikke lengre er en planet og at det derfor bare er 8 planeter i solsystemet vårt. Desverre får vel ikke bøkene med seg det før de astronomene som var uenige klarer å få omgjort vedtaket.
  Å lage noe online under Creative Commons er en god ide. Jeg har selv gjort et eget forsøk på dette (desverre litt halvhjertet), gjennom å sette opp en wiki-løsning der jeg begynte å skrive inn endel om strategi, økonomi, salg, markedsføring og andre grunderrelaterte emner. Desverre blir det litt tungt å dra det hele i gang på egenhånd.
  Tanken var opprinnelig å legge det ut helt uten reklame, men så gjorde jeg et forsøk på å se om Google Adsense annonser ihvertfall kunne dekke inn driftskostnaden. Det gjorde det ikke.
  Dersom noen flere melder sin interesse for å bidra litt, så er jeg helt åpen for å fjerne reklamen helt igjen, slik at dette kan bli et læringsmiddel for de som vil lære litt om forretningsdrift.
  oops! Holdt på å glemme adressen:
  http://gaselle.info/wiki/

Det er stengt for kommentarer.