Trygve Nordby imponerer

Trygve NordbyJeg våknet til en god forside i Aftenposten idag: Trygve Nordby avviser kritikken fra Graver-utvalget og sier at den er preget av at kommisjonen "fremstiller en ordinær skjønnsutøvelse nærmest som resultat av konspirasjon" og opererer ut fra en konspirasjonsteori.

Etter å ha lest rapporten selv, må jeg si meg enig. Deltakerne tillegges meninger det er vanskelig å tillegge dem ut fra de skriftlige kommunikasjonene man tar utgangspunkt i. At Nordby har gitt beskjed om at man skal følge en liberal praksis ser jeg på som sunt, etter at UDI i flere år ble sett på som en fordomsfull og hensynsløs vaktbikkje. De rimelighetshensyn man har fulgt – at folk har vært syke, gamle, eller har hatt uforskyldte problemer på jobbmarkedet – synes meg rimelige, ikke unnasluntringer slik kommisjonen vil ha det til.

Jeg kan ikke fri meg fra at denne greia har blitt et problem for politikerne fordi den endrer deres rolle fra å være reddende engler i enkeltsaker til å være de som må bremse for mer innvandring. Det skal liksom være slik at politikere er snille og hjelper enkeltpersoner, og byråkrater er regelbundne, ufølsomme og vanskelige. Når det så kommer byråkrater som er fordomsfrie, effektive, uhyre kunnskapsrike og som svarer tilbake, rakner politikernes forenklede presseimage, og de må plutselig bli prinsippielle og og stå for upopulære vedtak. Det er uvant og vanskelig, ikke minst fordi Fremskrittspartiet med sin ekle fisking til folkedypet plutselig gjør det opportunt for både Ap- og Høyrepolitikere å ikle seg rollen som innvandringsbrems i stedet for barmhjertig samaritan.

At Trygve Nordby nekter å være huggestabbe for denne opportunismen tjener ham til ære.

I parentes bemerket – en av grunnene til at jeg er velvillig innstilt til Trygve Nordby er fordi han deltok på et PFIT-møte om kunnskapsinnvandring og der viste seg å være både svært kunnskapsrik og god til å kommunisere. Og han var kunnskapsrik basert på fakta, ikke synsing. Han imponerte meg – og det er det ikke often en byråkrat gjør. Med sin rakryggede fremtreden i Aftenposten – og sin gode forståelse for hvordan man kommuniserer et slikt budskap – imponerer han nå også.

PS: Hvis du vil ha den menneskelige siden av saken, les dette intervjuet med Rozgar Ahmad, en av de berømte MUF’erne. Er ikke dette en person vi trenger her i Norge?

1 tanke på “Trygve Nordby imponerer

  1. Nordby imponerer ikke meg, for jeg har hatt en intervjuavtale med ham de siste to månedene, en avtale som hele tiden er blitt flyttet på, i det siste pga UDI-saken som behandles. Er det noe som irriterer meg, så er det folk som overser de små og bare stiller opp (som regel for de store) når det gagner dem selv. Det sier utrolig mye om deg som person, og Norby er tydeligvis en som liker å sette premissene selv, på tross av avtaler man tidligere har inngått.

Det er stengt for kommentarer.