Brenn penger eller brenn kaffe

kaffe og pengerJeg har lenge lurt litt på lønnsomheten av alle de små kaféene som hopper opp overalt. Hvordan skal f.eks. Grünerløkka overleve på lengre sikt? Slate har en festlig artikkel av Michael Idov om økonomien i en kaffesjapp – legg merke til at mens prisene er bare litt mindre enn vi er vant til å betale i Norge, i hvert fall for kaffen, mens timelønnen betydelig lavere i USA. For ikke å snakke om skatter og avgifter.

Årsaken til at jeg tenker på dette, er at mange bokhandler kommer til å begynne med å servere kaffe for å tiltrekke seg kunder og eventuelt tjene litt penger på å ha en kafe – dels for å ha flere ting å selge, dels for å omskape bokhandelen fra et upersonlig supermarked for papir med trykk på til et møtested for folk som er interessert i lesning og litteratur. Og disse bokhandlene vil finne at også her råder den harde økonomien.

Det jeg lurer på, er bokhandlerbakeriet – kombinasjonen av to eksisterende forretningskonsepter. Barnes & Noble og Borders i USA har avtaler med eksisterende kaffekjeder i USA (B&N med det allestedsnærværende Starbucks.) Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før vi får den første kjempebokhandelen med innebygget kaffesjapp i Norge – vanskeligheten ligger antakelig mer i å finne en passende lokasjon enn selve konseptet. Nordmenn er ikke vant til å ta bilen for å kjøpe bøker – eller, rettere sagt, den delen av befolkningen som storforbruker bøker er ikke den delen som kjører ut av byen for å kjøpe dem. Kombinasjonen stort lokale og offentlig transport er dyr, og Norges største bokhandler idag (Tanum og Norli i Oslo) har for liten plass. Kanskje BIs gamle lokaler på Schous bryggeri kan bli enslags shopping mall for halvhippe Grünerløkkere som gjerne vil ha alt på et sted allikevel?

3 tanker på “Brenn penger eller brenn kaffe

  1. Ark på Egertorvet og Ark på Solli Plass har allerede kaffebar, og har hatt det en god stund!

Det er stengt for kommentarer.