Magisk realisme

Via håkank fant jeg en video med et foredrag av James Randi på Princeton (på denne siden, søk lokalt etter «Randi»). Etter å ha plugget inn en høytaler i PCen hadde jeg en meget hyggelig time med å lytte til en av verdens fremste vitenskapsmenn. I en tid hvor magisk tenking og «vitenskaplig basert» overtro griper om seg i stadig større grad, er det oppmuntrende at noen ser det som sin livsoppgave å avsløre sludderet. Det er adskillig mer enn 55.000 idioter der ute, for å si det slik. Spesielt liker jeg hans fremstilling av homeopati – «jo mer utblandet medisinen er, jo sterkere er den». For ikke å snakke om hvordan vitenskapsmenn ved Lawrence Livermore Laboratory ble lurt av et enkelt trick – og konkluderer med at «education doesn’t make you smart, it only makes you educated….»
En liten bonus er at det er mange andre bra foredrag på Princetons foredragsside også. Supert tiltak – ressursene til et topp universitet rett inn i stua.

4 tanker på “Magisk realisme

  1. Jeg var tilstede da Randi foreleste i Universitetets Aula for mange år siden, og mannen er eminent dyktig til å vise hvordan man med enkle triks kan overbevise folk om at man har magiske evner. Blant annet stoppet han klokken på armen til damen som satt ved siden av meg, tilsynelatende uten å gjøre noe som helst (Uri Geller, anyone?) Deretter viste han hvor enkelt knepet faktisk var. Et av hans beste poenger er at forskere er like godtroende som alle andre. At forskere støtter påstander om overnaturlige evner beviser dermed ingen verdens ting. 🙂

  2. Vel, han gjør dette i denne forelesningen, som varer i over to timer. I og med at mannen er 76 år gammel, er det vel neppe mulig at han kommer til Norge noe mer, skjønt han virker umåtelig oppegående rent fysisk også. Det hadde jo virkelig vært noe for PF.

  3. Jeg er litt overrasket (eller er jeg egentlig det) over at både Randi og enkelte i auditoriet famlet litt da temaet ble sannsynlighetsregning, men for øvrig er han en usedvanlig underholdende fyr. Jeg har spesielt god sans for begrunnelsen han gir for at han ikke vil avsløre alle sine illusjonstriks selv om publikum spør og spør.

  4. Det forundret i grunnen meg også. Men det er alltid like morsomt å fleipe med et kjent universitet når publikum står litt fast på enkle regneoppgaver. Problemet ligger i at spørsmålet hans ikke er entydig når han spør hva sjansen er at han skal gjette riktig kort – skal ha gjette et av de to kortene riktig, begge, begge i rekkefølge, eller et kort på to forsøk?
    Forøvrig hadde jeg en lignende opplevelse på Harvard, da Ben Cohen (han med skjegget fra Ben and Jerry’s Icecream) da han ble spurt om det at de hadde en Ben & Jerry på den Røde Plass hadde hjulpet på verdensfreden. Han sa «Vi satte den opp, og så kom Berlinmuren ned. Post hoc prompter hoc, ikke sant?» Det ble helt stille, og han sa «jeg mener – dette er et sted jeg kan si slikt, er det vel?»

Det er stengt for kommentarer.