Grader av juks

Via Techdirt kommer en link til en CBS-artikkel om postordre-universiteter, som gir alle slags diplomer (bachelor, master og doktorgrad) til hvem som helst som betaler. Techdirt skriver også om hvordan man kan bruke Google til å finne ut hvem som har jukset, siden mange CVer ligger på nettet. Søk f.eks. på «Hamilton University, resume». Og at det finnes et Hamilton College, MacMaster University i Hamilton, Canada og Waikato University i Hamilton, New Zealand, som er skikkelige steder.
Et kjapt søk på google.no, etter sider på norsk, gir bare et treff: Fotsoneterapeuten Nils Erik Volden fra Stjørdal, som oppgir en doktoravhandling fra Hamilton University (nå fjernet, se nedenfor), et postordrefirma i Wyoming. Vi har Unny Winther som har studert ved University of Santa Monica, og Kåre Dreyer som oppgir en mastergrad derfra. På svensk (google.se) fant jeg ingenting (eller i hvert fall ingen som hadde lagt en CV med referanse til Hamilton University ut på nettet). Noen andre kjappe søk viser i alle fall at alternativmedisinere er kunder av degree mills som Pacific Western University.
Falske universiteter er et kjempeproblem i USA. Staten Oregon har en liste over falske universiteter, det har også Wikipedia. I Norge er vel ikke dette noe stort problem (selv om det finnes endel merkelige blomster i utdanningsfloraen her også), men et lite søk på Google før du ansetter en person kan jo være lurt.
I mellomtiden, en oppgave for studenter med tid eller lyst: Skriv en liten programsnutt som tar listen fra Oregon eller Wikipedia, og blåser den gjennom google.no. Så kan vi jo se hvor mange postordre-grader vi har her til lands – i hvert fall hvem som er dumme nok til å legge dem på nettet.
Oppdatering 11. juni 2006: «Fotsoneterapeuten» Nils Erik Volden har tatt vekk den siden hvor han hevder å ha doktorgrad, men her er en PDF-versjon funnet ved hjelp av Google Cache.

15 tanker på “Grader av juks

 1. Jeg undrer meg nå og da litt over dem som bruker penger på disse liksomskolene. Jeg har en mistanke om at de som lar seg lure av disse eksamenspapirene er de samme som ikke sjekker påstander om eksamen fra virkelige skoler heller.
  Det lyder utrolig, men jeg har faktisk opplevd at folk har blitt ansatt i lederstilling uten at noen ba om eksamenspapirer eller på annen måte sjekket opplysningene på CV. Med andre ord var det ikke nødvendig å forfalske eller kjøpe noen eksamenspapirer.
  Diskusjonen om hvem som lurer hvem med kjøpte papirer fra liksomskoler er kanskje mer et spørsmål om at folk som lurer seg selv møtes.

 2. Hei Espen !
  I november 12, 2004 skriver du om «grader av juks».
  Du nevner soneterapeuten Nils Erik Volden fra Stjørdal med en dr. avhandling fra Hamilton University.
  Volden også har oppgitt 5 årig akupunktur utdanning fra Norge, han ikke har. Dette har blitt dokumentert.
  Vi vet at Volden har kjøpt sin dr grad.
  Vi håper på en komentær fra deg.
  Det var spennende å gå gjennom din side.
  Stå på !
  Vi trenger mennesker som deg !!!
  Vennlig hilsen
  Renata.
  Norsk Prana Institutt
  v. Renata Myhre
  Tlf 73522900

 3. Takk for hyggelige ord – og hva gjelder hvordan man går videre, vil jeg anbefale en artikkel i lokalavisen, med grundig dokumentasjon, samt et lite spørsmål om man egentlig vil bruke pengene sine på folk som lyver på seg en doktorgrad eller andre former for kvalifiserende utdannelse.

 4. I dag skriver Dagbladet om Volden. Jeg fant siden din da jeg googlet «nils erik volden». Jeg ser at innlegget ditt er skrevet 12. november 2004. Jeg er forskrekket over at det tydelig er bare en håndfull mennesker som visste dette.

 5. Det hadde vært kjekt å lese Dr. Voldens doktorgradsavhandling(er?)… Er det ikke slik at doktorgradsavhandlinger publiseres?

 6. Utrolig hvor selvgode dere all er, jeg sier fei for egen dør. Har aldti lest så mye sludder, og så mye misunnelse, er det noe av dere som kjenner Nils Erik? Da hadde dere ikke snakket slik, dette er ren skjær missunelse, vi i det alternative miljøet bør sammarbeide ikke kaste skitt på hverandre.

 7. Ja, jeg kjenner NE. Volden og jeg kjenner til hans doktorgrad kjøpt på internett.
  Han har heller ikke 5-årig akupunktur utdanning fra Norge som han påstår. Han har til og med jukset med påstander om stipendiatstilling ved NTNU og mer.
  Skal dere innen naturmedisin stå sammen om denne svindelen? Prøver dere å forsvare Voldens bedrageri? Da er jeg ikke overrasket at folk er skeptisk til naturmedisin og dere.
  Mannen er avslørt for flere dokument-forfalskninger og dere mener at dette er grunn til misunnelse? Dere som driver med naturmedisin kan ikke bli helt bra.
  Jeg undrer over deres lave moral. Det er altfor mye juks innen naturmedisin fra før. Voldens sak bare speilbilder miljøet. Er ikke Volden deres leder gjennom Norske naturterapeuters hovedorganisasjon? Ditt brev avslører bare holdningene i din bransje. Og det er ikke noe å skryte av!!!
  Emil

 8. Det er mulig at det norske kunnskapssamfunnet er forbeholdt de «smarte» og ikke de lærde.
  NPI (Norsk Prana Institutt) håper at norske studenter lærer av denne debatten. Det er altfor lett i dag å kjøpe seg en grad eller dikte opp en utdanning. Løgner har den egenskap at de alltid blir avslørt til slutt. På lenger sikt er det tryggest å studere og holde seg vekk fra fristende «fake university diplomas».
  Voldens sak om dokument forfalskning beskriver konsekvensene av manglende kontroll fra myndighetene. Enhver bedrager og svindler kan markedsføre seg i Norge på offentlige informasjonskanaler, uten at myndighetene viser interesse eller griper inn. Volden var anmeld for svindel i 2002 uten at myndighetene har reagert.
  Manglende interesse for problematikken fra myndighetenes side oppmuntrer de som er på jakt etter lettjente grader og titler. Konsekvensen av dårlig kontrollsystem er at svindlere høster goder av sine falske titler og grader og at de får oppdrag i det offentlige rom fordi alle stoler på myndighetene og tror at de griper inn ved mistanke om svindel. Mener myndigheter med dette, at studenter som har jobbet hardt i åtte år for å oppnå en doktorgrad skal måtte konkurrere på arbeidsmarkedet med «doktorer» fra postordrefirma?
  Det virker som norske myndigheter ikke bryr seg om kriminaliteten som rammer det norske eller verdens kunnskapssamfunn. Dette setter Norge i dårlig lys også i utlandet. Det er både skremmende og flaut, spesielt i tider der internasjonalisering og kunnskap står i fokus som aldri før.
  Etter avsløringen i USA har Hamilton University skiftet navn til Richmond University og har flyttet til Bahamas. De er fortsatt ansett som et beryktet postordrefirma hvor man kan erverve de aller fleste grader og diplomer. Hamilton University har aldri vært en utdannings institusjon, men er et ordinært postordrefirma som driver kun med salg fra en nedlagt motell av diverse vitnemål, eksamener og grader. Salgs rutinene er meget klare. Det tar 14 dager fra man har betalt pengene for det ønskede doktorgraden til diplomet ligger i postkassen. I annonsene på internett og ved eventuell telefonkontakt understreker Hamilton University at de ikke driver med utdanning, eksamener, avhandlinger eller veiledning. Volden lyger (dagbladet.no, ”Tok doktorgrad på jukseuniverstet”), om at det er først i senere tid at han oppdaget Hamilton University’s dårlige omdømme som utdannings institusjon.
  ”Hadde han søkt oss om å få sin doktorgrad fra Hamilton godkjent, ville vi ha politianmeldt ham tvert. Det er et falskt papir, og vi er meget godt kjent med at Hamilton University ikke er ekte, sier informasjonssjef Dorte Birch til Dagbladet.no, ”Vi har aldri godkjent utdanningen hans”.
  Likevel og tross uttalelse fra NOKUT er det forsatt mange som liker Voldens falske papirer.
  Volden ”reklamerer” fortsatt for seg på http://www.tcm.no med at han er styremedlem ved Universitet i Tromsø, (medisinsk fakultet, NAFKAM).
  Til Adressevisen (22.01.07) har Universitet i Tromsø sagt at de ”er kjent at det er sådd tvil om noen av punktene Nils Erik Volden har ført opp på sin CV” men Volden fortsatt er styremedlem i NAFKAM. Universitetet i Tromsø ble informert skriftlig i 2003 (av NPI) om Voldens/ NNH`s svindel men de sjekket ikke forhold. Det er tydelig at Universitetet i Tromsø har et dårlig (ingen ?) kontrollsystem. Det er mulig at Universitetet i Tromsø satset på de smarte og ikke de lærde. Dette er dårlig reklame for norske universiteter.
  I SABORG (som er en sammenslutning av alternative behandlerorganisasjoner) er Volden fortsatt ”høyt verdsettet” og oppgitt som sekretær. På deres internett sider skriver SABORG, – Nestleder Nils Erik Volden i NNH ble 26.januar oppfordret av styret i NNH til å trekke seg fra alle verv mens saken utredes. SABORG avventer NNH sin behandling av saken. Det er tydelig at SABORG også har ikke noe imot svindlere.
  NNH (Norske naturterapeuters hovedorganisasjon) ”reklamerer” fortsatt for Volden på sine hjemmesider (styre og fagutvalg) som deres 1. nesteleder til tross for meldingen om at Volden har blitt fratatt alle sine tidligere verv ved NNH. NNH visste helt fra starten av (informert om svindel av NPI i 2002) at Volden har benyttet seg av falsk doktorgrad, at Volden ikke har den påståtte 5-årig akupunktur utdanning fra Norge og at Volden oppgir falske kompetanse fra NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet). NPI har anmeld NNH til politi for medvirkning i svindel/ dokument forfalskning. Det er enkelt for NNH å spille naiv og uvitende i ettertid. På tross av tydelig informasjon fra NPI og anmeldelse av saken til politiet har NNH valgt å markedsføre NNH med Voldens Ph.D. (helt fram til januar 07) og i dag sier de (dagbladet.no ”Doktorgrad er ikke kjøpt”) at de fortsatt ”tror på Volden”. NNH kunne ikke ha fått bedre dokumentert en svindel sak enn saken som var sendt fra NPI til NNH i 2002, det var bare å lese…
  I 2002 sendte NPI en skriftlig klage til NNH`s styre og deres etiske råd, om påstått 5-årig akupunktur utdanning fra Norge som Volden ikke kan dokumentere. Etisk råd ved NNH og deres advokat informerte NPI skriftlig om at Voldens forfalskning av utdanning ikke har noen sammenheng med etikk eller forsvarlig drift av behandling av pasienter, deretter var klage fra NPI avist (?). NNH går så langt at de utgir falske bekreftelser på Voldens 5-årig akupunkturutdanning fra Norge. Den 27.09.04. sendte Sigrun Kirkeberg Hansen (generell sekretær ved NNH) en e-post til NPI der hun skriver : – Volden har akupunktur utdanning fra Den Norske Alternative Helseskole (DNAH) en skole i Stjørdal som utdanner innen soneterapi og akupunktur. Volden har altså akupunkturutdanning derfra fra den gang DNAH også var en akupunkturskole.
  Men DNAH i Stjørdal har aldri vært en akupunkturskole. NPI har tatt kontakt med rektor, Sune Gustavsson ved DNAH, som bekrefter at DNAH aldri har drevet med akupunktur.
  – DNAH er og har alltid vært en ren fotsoneterapiskole. Kun ved ett tilfelle har DNAH organisert et semester (5 helger) med introduksjonskurs i øreakupunktur og akupunktur. Volden tok dette kurset som privatist. Volden er utdannet fotsoneterapeut fra DNAH; skriver Gustavsson i en brev til NPI. Denne saken beskriver moral og etisk holdning ved NNH og forklarer generelt manglende tillit til bransjen.
  Det er verd å påpeke at Sosial- og helse direktoratet har ”offentlig” godkjent NNH som ”seriøst og troverdig” utøver organisasjon. Deretter har NNH myndighet til å vurdere/ godkjenne utdanninger i norske naturmedisinske skoler. Sosial- og helse direktoratet har totalt ignorert klage fra NPI på Voldens/NNH`s svindel ad. dokument forfalskning. Sosial- og helse direktoratet skal rydde innen alternativ medisin, bli kvit useriøse aktorer. De første som var godkjent av Sosial- og helse direktoratet var de mest useriøse aktorer innen bransjen, som NNH.
  Det er Helse- og omsorgsdepartementet som behandler i dag klagen videre som NPI sendte til Sosial- og helsedirektoratet i 2002. Det er verdt å nevne at av alle utallige instanser som NPI har vært igjennom, er det kun Helse- og omsorgsdepartementet som har tatt saken på alvor.
  Norsk Homeopati Landsforening (NHL) har også mottatt fra NPI informasjon/ dokumentasjon ad. svindel begått av NNH/Volden. Etter møte mellom NHL og Sigrun Kirkeberg Hansen (generell sekretær i NHL) har NHL informert NPI i skriftlig form om at NHL støtter NNH og Sigrun Kirkeberg Hansen og at de aviser påstander fra NPI om papir forfalskning.
  I 2005 anmeldte NPI Volden og NNH, (Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon), for bruk i norsk virksomhet; falsk doktorgrad fra Hamilton University, villedende opplysninger om Voldens utdanning fra NTNU og juks og villedning om Voldens akupunktur utdanning fra Norge, til Nord-Trøndelag politidistrikt. I 2005 ble saken henlagt pga. ”bevisets stilling”. I 2006 har NPI anket saken til Statsadvokaten i Distriktet/ Riksadvokat ved Nord-Trøndelag Politidistrikt og klaget over henleggelsen av straffesak mot Volden og NNH. 21 desember 06 ble saken henlagt på nytt. Trøndelag statsadvokatembete, som i påtegning av 21.12.06 har meddelt at de ikke ville ta klagen til etterfølge. I brevet fra statsadvokatembeter ved Per Morten Schjetne kan vi lese, – Politiet har ikke foretatt etterforskning, og saken ble henlagt. Statsadvokaten kan i likhet med politiet, ikke se at anmeldelsen underbygger at det er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold som forfølges av det offentlige. Avgjørelsen ikke kan påklages. Politi har ikke vist den minste interesse for saken, til tross for dens svært alvorlige karakter. I 2006 sendte NPI en perm til Nord Trøndelag politidistrikt, med veiledning om hvordan de kan etterforske en falsk doktorgrad og falske opplysninger om utdanning fra NTNU. I denne permen kunne politiet finne internettadresser til personer i Norge som har kunnskap om denne type kriminalitet og internettadresser til offentlige instanser i Norge/ USA, hvor politiet selv kunne sjekke troverdigheten til Hamilton University samt Voldens usanne opplysninger om hans utdanning fra NTNU og de falske påstander om 5-årig akupunktur utdanning fra Norge. NPI gjorde hele grunnarbeidet for politiet. Bl.a. har NPI anbefalt statsadvokatembete ved Nord-Trøndelag politidistrikt å ta kontakt med Espen Andersen, som var den første i Norge som har publisert på sin internettsiden ”Tversover” saken om Voldens svindel. Det gjenstod kun noen få tastaturtrykk og i verste fall et par telefonsamtaler for å bekrefte de opplysningene NPI oppgav til politiet. Vi stilte oss villig til å hjelpe dersom de manglet erfaring eller kunnskap i denne type etterforskning/ kriminalitet. Dessverre har Trøndelag statsadvokatembete avist skriftlig tilbud fra NPI om hjelp, velvitende at dårlig politi arbeid fører til legalisering av postordre grader og gir denne type svindlere en gryende karriere. Med dårlig utført politiarbeid har Nord-Trøndelag politidistrikt/ Trøndelag statsadvokatembete åpnet dør for alle falsknere. Voldens sak beviser udugelighet ved Nord-Trøndelag politidistrikt/ Trøndelag statsadvokatembete og deres mangel på kunnskap og kompetanse i behandling av falske doktorgrader.
  Til Adresseavisa (”Villeder om utdanning”, 20.12.06.) forteller Volden at han har fra 1994 en Ph.D innen fagfeltet Tradisjonell kinesisk medisin ved The Open International University of complementary Medicines i Sri Lanka; 6 år før han tok hovedfag i Norge (?). På nettsidene til denne uoffentlig og ukjent ”universitet” (som driver mest med healing og chakra) står det at man kan oppnå en Ph.D. først etter å ha gjennomgått tre kurs i healing (inkl chakra) til sammen 22 dager. Mer om useriøse doktor grader fra The Open International University of complementary Medicines i Sri Lanka finnes på ; http://www.melcolombo.com/melframesetuk.html.
  Til flere arbeidsgivere/ samarbeidspartnere i Norge og utlandet har Volden oppgitt at han fra 2002 er doktorstipendiat i sosial antropologi ved NTNU for en norsk dr.philos. grad, forventet ferdig våren 2004. NTNU tar avstand fra Voldens villedende opplysninger.
  Ved andre tilfeler har Volden oppgitt å ha 3-årig akupunktur og 2-årig akupressur utdanning (ferdig i 1998 og 2001) fra Norsk skole for tradisjonell kinesisk medisin ved NPI (Norsk Prana Institutt). Volden har aldri studert akupunktur eller akupressur ved NPI.
  Og tro det eller ei, men Volden har utleid seg selv som professor til et universitet i Mexico (Universidad Nacional Autonoma De Mexico (UNAM)) på bakgrunn av sine falske vitnemål/ CVèr og falske opplysninger om sine kompetanser/ utdanning fra NTNU. På http://www.tcm.no informerer Volden at han arbeider to måneder hvert år ved UNAM. På NAFKAM internettsiden presenter Volden sin stilling ved UNAM som professorat.
  Gjennom CAAM (China Association for Acupuncture and Moxibustion), (Voldens egen opplegg) selger Volden i dag doktorgrader i akupunktur til nordmenn. Det er mange som lar seg lure.
  Helt siden 1993 har Volden drevet med dokument forfalskning og han har gjort av dette en meget bra butikk. Ved hjelp av sine falske papirer har Volden sikret seg følgende verv/ stilling:
  -styremedlem, Tromsø Universitet (medisinsk fakultet, nafkam)
  -sekretær, SABORG (sammenslutning av alternative behandlerorganisasjoner i Skandinavia)
  -forskningsleder, NSK (Nordisk samarbeidskomité for ikke konvensjonell medisin)
  -nest førsteleder, NNH (Norske naturterapeuters hovedorganisasjon),(førsteleder 2001-2005)
  -forskningsleder, NNH (Norske naturterapeuters hovedorganisasjon)
  -Norges representant/ medlem i WFAS (World Federation of Acupuncture-Moxibustion
  Societies)
  -leder etisk komite, Pan-European Federation for Traditional Chinese Medical Societies
  (PEFOTS
  -Norges repressentant/medlem i Pan European Federation of Higher Education Institute for
  Traditional Chinese Medicine (PEFHEIT)
  -medlem, Beijing Acupuncture Association for San Tong
  -medlem, China Association for Psychosomatic Medicine
  -medlem, American Antropological Association Section for Medical – and Psychological
  Anthropology
  -professor stilling ved Universidad Nacional Autonoma De Mexico (UNAM), Mexico
  -akupunktur faglærer for Den norske jordmødreforening
  -akupunktur faglærer ved flere norske sykehus
  -m.m
  NPI har hittil (kun) ikke anmeld saken til NOKUT pga. Volden har tidligere uttalt at NOKUT har oppmuntret han til å benytte phd. fra Hamilton University.
  Det blir spennende å se hvordan NOKUT kommer til å håndtere anmeldelse fra NPI. NPI håper at NOKUT tar ikke samme stilling som Nord-Trøndelag politidistrikt/ Trøndelag statsadvokatembete.
  Renata Myhre
  Norsk Prana Institutt

 9. Etter vår innlegg i Tversover den 08.07.07. har vi fått flere telefoner med spørsmål om hvem som egentlig eier Norsk skole for tradisjonell kinesisk medisin i Norge. Er det NPI eller Volden? I tifelle er det flere som lurer på dette er vi behjelpelig med svar.
  Norsk skole for tradisjonell kinesisk mediisn var etablert og eid av Norsk Prana Institutt (NPI) fra 1998 til 2007. Ved en uhell har NPI leid Nils Erik Volden som foreleser i akupunktur (1998-2002). I 2001 har NPI blitt forstått med at Volden har villedet NPI med falske utdannings kompetanser. Det har vist seg at Volden har ikke den påståtte 5-årig akupunktur utdanning fra Norge, at han jukset med sin utdanning fra NTNU og at han har kjøpt en falsk doktorgrad på internett. Han har også benyttet i sin virksomhet en Dr.Ac og Ph.D innen fagfeltet Tradisjonell kinesisk medisin fra The Open International University of complementary Medicines i Sri Lanka som har vist seg å bli en uoffentlig ”healing universitet” som tildeler doktor grader etter noen få dager i opplæring i healing/chakra og håndpåleggelse. Deretter har samarbeid mellom NPI og Nils Erik Volden opphørt i mai 2002. NNH (Norske naturterapeuters hovedorganisasjon) der Volden var først, førsteleder så første nestleder har under hele denne prosessen støttet og beskyttet Volden inkludert å produsere falske vitnemål om Voldens akupunktur utdanning fra Norge. NNH har fått omfatende dokumentasjon fra NPI (2002) om Voldens juks og bedrageri men de valgte å stå fast med Volden. Alle som var i kontakt med NNH ad. denne saken var informert av NNH (Sigrun Kirkeberg, generelt sekretær og John Petter Lindeland, førsteleder) at NPI er misunnelig på Volden og opplysninger fra NPI om Voldens manglende 5-årig utdanning fra Norge, hans juks om utdanning fra NTNU og innkjøp av falsk doktorgrad fra Hamilton University er bare rent oppspinn.
  For NPI som er en seriøs læreinstitusjon i akupunktur var dette en skamfull nederlag. Å ansette en lærer som uhemmet lurer og bedrar både skolens ledelsen og studentene er den største skrek for alle skoler. NPI har funnet trost i det at Universitet i Tromsø tross melding og advarsel fra NPI ”holder” på Nils Erik Volden til i dag som styremedlem i nafkam.
  (Den 8 juli 07 har NPI mottatt melding fra Universitet i Tromsø med følgende tekst:
  ”Vi har mottatt henvendelsen din (klage på manglende reaksjon fra Universitet i Tromsø ad. Voldens falsk doktorgrad), og den er registrert for videre saksbehandling med ref. 200703892-1. Med vennlig hilsen. Postmottak ved Universitetet i Tromsø”).
  I mai 2002 har Volden etablert sin egen akupunkturskole i Stjørdal under navn; Norsk skole for tradisjonell kinesisk medisin (en navn som var benyttet av NPI fra 1998).
  Hvorfor har Volden valgt å etablere sin ny akupunkturskole under en allerede eksisterende navn?
  Det er flere av Voldens arbeidsgivere og samarbeidspartnere i Norge og utlandet som har mottatt i 2001 (og i senere tid) en CV fra Nils Erik Volden med informasjon om at han har tatt 3-årig akupunktur og 2-årig akupressur utdanning (ferdig i 1998 og 2001) ved Norsk skole for tradisjonell kinesisk medisin ved NPI (Norsk Prana Institutt). Volden har selvfølgelig aldri studert akupunktur eller akupressur ved NPI.
  Valg av skole navn i Stjørdal har sikret Volden en mulighet til å bekrefte falske opplysninger i sine CVèr ad. hans akupunktur og akupressur utdanning fra Norge, som han faktisk aldri har tatt. Deretter alle som har henvist seg til Norsk skole for tradisjonell kinesisk medisn i Stjørdal har fått bekreftet av Volden om at Volden har tatt 3-årig akupunktur og 2-årig akupressur utdanning i Norge.
  Smart, utspekulert, beregnet?
  Ja, men hvorfor ikke? Det er mange som har lat seg lure av dette.
  Grunnet dette har vi i dag to skoler i Norge under navn; Norsk skole for tradisjonell kinesisk medisin.
  Den ene er den opprinelig, Norsk skole for tradisjonell kinesisk medisin etablert av NPI (Norsk Prana Institutt) i 1998 i Trondheim.
  Den andre er det; Norsk skole for tradisjonell kinesisk medisin etablert av Nils Erik Volden i 2002 i Stjørdal.
  Komplisert?
  Ikke egentlig. Du kan velge selv hvor du skal sjekke opplysninger om Voldens akupunktur og akupressur utdanning fra Norge. Men du har kun to valg:
  Norsk skole for tradisjonell kinesisk medisin etablert av NPI (Norsk Prana Institutt) i 1998 i Trondheim eller Norsk skole for tradisjonell kinesisk medisin etablert av Nils Erik Volden i 2002 i Stjørdal.
  NPI reagerer mest på at NNH har blitt godkjent av Sosial- og helsedirektoratet som seriøst og truverdig utøver organisasjon tross meldinger fra NPI om at NNH utsetter falske vitnemål for Nils Erik Volden.
  Grunnet dette, har i dag NNH myndighet til å godkjenne/ ikke godkjenne utaninger ved norske skoler i alternativ medisin. NPI kommer aldri til å akseptere at en så løgnaktig organisasjon som NNH skal vurdere utdanning/ studentenes ferdigheter ved NPI.
  Det er verd å nevne at NAFO (Norsk akupunkturforening) har valgt å ikke bli ”godkjent” av Sosial- og helse direktoratet.
  Lurer noen på hvorfor?
  Kan en seriøst organisasjon ha ønske om å bli plassert i samme boss som de beryktede, fryktede og useriøse aktorer som Sosial- og helsedirektoratet har lovet å rydde vek fra bransjen?
  Sosial- og helsedirektoratet skal nemlig rydde bransjen av useriøse elementer.
  Og hva har vi fått?
  NNH i spissen som er den mest useriøst og mest løgnaktig aktor av alle i bransjen.
  Konklusjon:
  Norsk skole for tradisjonell kinesisk medisn ved NPI er den eneste akupunkturskole i Norge som har rett til å benytte navn; Norsk skole for tradisjonell kinesisk medisn.
  Norsk Prana Institutt
  Renata Myhre

Det er stengt for kommentarer.