Skolebibliotekarene har forstått det!

Det er meget hyggelig å kunne melde at Eirik Newth, fagbokforfatter, æresnerd og uoffisiell Norgesmester i personlig blogging, har fått årets litteraturpris fra Skolebibliotekkarforeningen i Norge.
Man skal være forsiktig med overtolkning, men en slik utdeling er noe det står respekt av fra prisgivernes side. Eirik Newth er nemlig kontroversiell, i at han forsøker å røske opp i stivnede forlagsstrukturer, vanebaserte læremetoder og institusjonalisert teknologifrykt. At skolebibliotekarene gir ham en pris er etter mitt skjønn uttrykk for at de har forstått noe om kunnskapsutvikling og hvordan man skal hjelpe barn som vil lære – utmerket! Nå må det jo tillegges at han har fått prisen for bøkene sine, som fyller et hull for barn og ungdom som få andre har adressert hertillands (og forøvrig Bill Bryson fyller for voksne i den engelskspråklige verden).
Forøvrig påpeker Eirik i sin blog at det satses på gratis WiFi i biblioteker i UK. Dette synes jeg er en kjempeidé – WiFi tiltrekker folk som har bruk for rask forbindelse til Internet, og biblioteket er stedet for å jobbe med det. Dette er noe Statoil har forstått – og hvis en bensinstasjon, med hårtynne profittmarginer, kan tilby gratis WiFi – hvorfor ikke bruke den samme mekanismen i lokale biblioteker. Så leser man i stedet for å kjøpe pølse, og vi har gjort noe for å minske overernæringen rundt midjen og underernæringen mellom ørene…
Tenk om skolebiblioteket ble stedet studentene gikk for å kommunisere med omverdenen….med tilgang til kunnskap uten filter. Sterkt.